Mitral annuler kalsifikasyonun düşük ve hafif derecede azalmış ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği olan hastalarda ventriküler taşikardi ile ilişkisi
The relationship between mitral annular calcification and ventricular tachycardia in patients with heart failure with mildly reduced ejection fraction
  1. Tez No: 980013
  2. Yazar: MÜJGAN AYŞENUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral anüler kalsifikasyon, ventriküler taşikardi, kalp yetersizliği, aritmi, Mitral annular calcification, ventricular tachycardia, heart failure, arrhythmia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Bu çalışmanın amacı, düşük ve hafif azalmış ejeksiyon fraksiyonuna sahip kalp yetersizliği hastalarında mitral anüler kalsifikasyonun (MAK) ventriküler taşikardi (VT) gelişimi ile ilişkisini değerlendirmek ve VT'yi öngören bağımsız belirteçleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem Kesitsel, gözlemsel olarak yürütülen çalışmamıza toplam 143 kalp yetersizliği hastası dahil edildi ve hastalar VT varlığına göre iki gruba ayrıldı. Klinik, biyokimyasal ve ekokardiyografik parametreler karşılaştırıldı. VT gelişimini öngören bağımsız faktörler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile belirlendi. Bulgular MAK'ın VT grubunda belirgin olarak daha yaygın olduğu gözlendi (%43.6(24) vs %17.4(15); p<0.001) ve çok değişkenli analizde VT gelişimini bağımsız olarak öngören en güçlü belirteçlerden biri olarak saptandı (OR: 2.74, %95 GA: 1.13–6.65, p=0.026). inflamatuvar aktivitedeki artış, daha düşük albumin düzeyi, artmış sol atriyal hacim yükü ve yükselmiş diyastolik dolum basıncı göstergeleri VT ile ilişkili bulundu. Renal fonksiyon bozukluğunun da VT olan hastalarda daha belirgin olduğu gözlendi. Sonuç Mitral anüler kalsifikasyon, düşük ve hafif azalmış ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği hastalarında ventriküler taşikardi gelişimini bağımsız olarak öngören güçlü bir belirteçtir. MAK varlığının, eşlik eden inflamatuar ve metabolik parametrelerle birlikte değerlendirilerek sistemik risk yaklaşımına dahil edilmesi bu hasta grubunda aritmik risk belirlemede önemli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective The aim of this study is to evaluate the relationship between mitral annular calcification (MAC) and the development of ventricular tachycardia (VT) in patients with reduced and mildly reduced ejection fraction heart failure, and to identify the independent predictors of VT. Materials and Methods This cross-sectional, observational study included a total of 143 heart failure patients who were categorized into two groups based on the presence of VT. Clinical, biochemical, and echocardiographic parameters were compared between groups. Independent predictors of VT were determined using multivariable logistic regression analysis. Results MAC was markedly more prevalent in the VT group (43.6%(24) vs 17.4%(15); p<0.001) and emerged as one of the strongest independent predictors of VT (OR: 2.74; 95% CI: 1.13–6.65; p=0.026). Increased inflammatory activity, lower albumin levels, greater left atrial volume load, and elevated diastolic filling pressures were also associated with VT. Renal dysfunction was more prominent among patients with VT. Conclusion Mitral annular calcification is a strong and independent predictor of ventricular tachycardia in patients with reduced and mildly reduced ejection fraction. Incorporating the presence of MAC into a systemic risk assessment together with accompanying inflammatory and metabolic parameters appears to be important for arrhythmic risk evaluation in this patient population.