Genel pediatri servisinde yatan hastaların beslenme bozuklukları açısından değerlendirilmesi
Assessment of nutritional disorders in patients hospitalized in the general pediatrics department
  1. Tez No: 980055
  2. Yazar: RUMEYSA CEYLAN KARABİBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA GEYLANİ GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Obezite, Çocuk, Antropometri, Aile Faktörleri, Health Sciences Institute, Sample, Thesis Writing Process
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde yatan 1 ay–18 yaş arası hastalarda malnütrisyon ve obezite sıklığını belirlemek; malnütre ve obez hastalarda klinik, sosyodemografik ve ailevi faktörlerle ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmaya, pediatri servisinde Haziran 2022 – Aralık 2024 arasında yatırılarak izlenen toplam 678 hasta dâhil edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet, doğum haftası, doğum ağırlığı, antropometrik ölçümleri ve klinik tanıları hastane kayıtlarından alınmıştır. Antropometrik değerlendirmede WHO büyüme standartları esas alınmış, malnütrisyon değerlendirmesi için Gomez ve Waterlow sınıflamaları, obezite değerlendirmesi için VKİ persentil değerleri kullanılmıştır. Bulgular: Olguların %42,2'si kız, %57,8'i erkekti. Malnütrisyon oranı %12,2, obezite oranı %8,4 bulundu. Malnütre olguların çoğu hafif düzeydeydi (%90,4) ve ağır olgu saptanmadı. Akut malnütrisyon oranı %35, kronik oranı %29'du. Hastaların büyük bölümü anne sütü almış (%98,8) ve ek gıdaya 6. ayda geçilmişti. En sık yatış nedeni alt solunum yolu enfeksiyonuydu. Anne çalışma durumu ile kilo alma ve beslenme alışkanlıkları arasında fark bulunmadı (p>0,05). Obez olguların yaş ortalaması 8,18 yıl, VKİ ortalaması 23,67 kg/m² idi. Annelerin VKİ'si ile çocuk VKİ'si arasında anlamlı ilişki vardı (r=0,519, p<0,001). Anneleri çalışmayan çocuklar daha fazla spor yapıyordu (p=0,003). Sonuç: Malnütrisyon ve obezite oranları dikkat çekicidir; çocukların beslenme durumu ebeveyn özellikleri ve yaşam alışkanlıklarıyla yakından ilişkili olup çocukluk çağında halen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Çocukların büyüme ve gelişmesinin düzenli aralıklarla izlenmesi ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Çok merkezli, prospektif çalışmalar beslenme bozukluklarının neden ve sonuçlarını daha kapsamlı biçimde ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the prevalence of malnutrition and obesity in patients aged 1 month–18 years hospitalized at the Pediatric Health and Diseases Clinic of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital and to examine the relationships between clinical, sociodemographic, and familial factors in malnourished and obese patients. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included a total of 678 patients hospitalized and followed up in the pediatrics ward between June 2022 and December 2024. The patients' age, gender, gestational age, birth weight, anthropometric measurements, and clinical diagnoses were obtained from hospital records. WHO growth standards were used for anthropometric assessment, Gomez and Waterlow classifications for malnutrition assessment, and BMI percentile values for obesity assessment. Findings: 42.2% of cases were female and 57.8% were male. The malnutrition rate was 12.2% and the obesity rate was 8.4%. Most malnourished cases were mild (90.4%) and no severe cases were detected. The acute malnutrition rate was 35%, and the chronic rate was 29%. Most patients were breastfed (98.8%) and transitioned to complementary foods at 6 months. The most common reason for hospitalization was lower respiratory tract infection. There was no difference between maternal employment status and weight gain and eating habits (p>0.05). The mean age of obese cases was 8.18 years, and the mean BMI was 23.67 kg/m². There was a significant correlation between the mothers' BMI and the children's BMI (r=0.519, p<0.001). Children whose mothers did not work participated in more sports (p=0.003). Conclusion: Malnutrition and obesity rates are alarming; children's nutritional status is closely related to parental characteristics and lifestyle habits and remains a significant public health issue in childhood. Regular monitoring of children's growth and development and raising awareness among families on this issue are of great importance. Multicenter, prospective studies will reveal the causes and consequences of nutritional disorders more comprehensively.