Sigara bırakma kliniği hastalarında ofis kan basıncı ve eritrosit indekslerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of office blood pressure and erythrocyte indices in smoking cessation clinic patients
  1. Tez No: 980069
  2. Yazar: SENA ÜRESİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZYAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kardiyoloji, Family Medicine, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Artmış kan basıncı, HCT, HGB, Hipertansiyon, MCH, MCHC, MCV, Elevated blood pressure, HCT, HGB, Hypertension, MCH, MCHC, MCV
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sigara bırakma kliniği hastalarında hipertansiyon ve eritrosit sayısı (RBC), hemoglobin (HGB), hematokrit (HCT), ortalama eritrosit hacmi (MCV), ortalama eritrosit hemoglobini (MCH), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), eritrosit dağılım genişliği (RDW-SD) arasında ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif arşiv taramamızda 01.09.2024-31.12.2024 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'ne başvuran 1100 birey arasından, belirlenen içleme ve dışlama kriterleri uygulanarak 371 kişi çalışma kapsamına alınmıştır. Tüm bireylerin RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW-SD değerleri not edilmiştir. Hasta dosyalarından yaş, cinsiyet, kronik hastalık varlığı, boy, kilo, ilaç kullanımı, sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı, kaç paket yıl sigara içtiği, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, CO düzeyi, %COHb düzeyi kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 371 katılımcının yaş ortalaması 37,26±13,1 yıldır. Cinsiyet dağılımı kadın %25,6 (n=95) ve erkek %74,4 (n=276) şeklindedir. RBC, HGB ve HCT düzeylerinde artmış kan basıncı ve hipertansiyonu olanların değerleri normal gruba göre daha yüksek tespit edilmiştir. RDW-SD düzeyinde hipertansiyonu olanların değerleri normal gruba kıyasla daha yüksek tespit edilmiştir. MCV, MCH, MCHC parametrelerinde gruplar arasında anlamlı fark yoktur. HGB, RBC, MCH, MCHC, HCT değerleri erkek bireylerde daha yüksek bulunmuştur. Erkek bireylerde kadınlara kıyasla sistolik ve diyastolik kan basıncı daha yüksek saptanmıştır. RDW-SD değeri, kadın bireylerde erkeklere kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. 37 yaş altı bireylerde 37 yaş ve üstü bireylere kıyasla RBC, HGB, HCT değerlerinde anlamlı olarak yükseklik bulunmuştur. MCV ve RDW-SD değerleri 37 yaş üzeri grupta anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. MCHC değeri 37 yaş altı grupta yüksek bulunmuştur. Hipertansif bireylerde beden kitle indeksi (BKİ) ve obezite oranı normotansif bireylere kıyasla anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Erkeklerde karbonmonoksit (CO) düzeyleri kadınlara kıyasla anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. 37 yaş altı bireylerde Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) puanları ve CO düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Retrospektif olarak yapılan çalışmamızda, hipertansif bireylerde RBC, HGB, HCT ve RDW-SD değerlerinin normotansif bireylere kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, hematolojik parametrelerin kan basıncıyla ilişkili olabileceğine işaret etmekte ve literatürdeki benzer sonuçları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim was to investigate the relationship between hypertension and red blood cell count (RBC), hemoglobin (HGB), hematocrit (HCT), mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), and red blood cell distribution width (RDW-SD) in smoking cessation clinic patients. Materials and Methods: In this retrospective archive review, 1100 participants from the Konya City Hospital Smoking Cessation Clinic registered between September 1, 2024, and December 31, 2024, were included in the study. The recorded inclusion and exclusion criteria were applied, resulting in 371 participants. All RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, and RDW-SD values were recorded. Age, gender, presence of chronic disease, height, weight, medication use, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, pack-year smoking history, Fagerström nicotine dependence test, CO level, and %COHb levels were determined from patient files. Results: The mean age of the 371 participants included in the study was 37.26±13.1 years. The gender distribution was female 25.6% (n=95) and male 74.4% (n=276). RBC, HGB, and HCT levels were higher in those with increased blood pressure and hypertension compared to the control group. RDW-SD values were higher in those with hypertension compared to the control group. There was no significant difference between the groups in MCV, MCH, and MCHC parameters. HGB, RBC, MCH, MCHC, and HCT values were higher in males. Systolic and diastolic blood pressure were higher in males compared to females. RDW-SD values were significantly higher in females compared to males. RBC, HGB, and HCT values were found to be significantly higher in individuals under 37 compared to individuals 37 and older. MCV and RDW-SD values were found to be significantly higher in the over 37 age group. MCHC values were found to be higher in the under 37 age group. Body mass index (BMI) and obesity rates were found to be significantly higher in hypertensive individuals compared to normotensive individuals. Carbon monoxide (CO) levels were found to be significantly higher in men compared to women. Fagerström Test for Nicotine Dependence Test (FTND) scores and CO levels were found to be significantly higher in individuals under 37. Conclusion: Our retrospective study found that RBC, HGB, HCT, and RDW-SD values were higher in hypertensive individuals compared to normotensive individuals. These findings suggest that hematological parameters may be related to blood pressure and support similar results in the literature.