Osmanlı-Safevi diplomasisi ve hediyeleşme (16. yüzyıl)
Ottoman-Safavid diplomacy and gift exchange (16th century)
- Tez No: 980068
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP TARIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Elçilik, Hediyeleşme, Kültürel diplomasi, Osmanlı Dönemi, Osmanlılar, Safeviler, Teşrifat, Yeni diplomasi, Ambassadorship, Gifting, Cultural diplomacy, Ottoman Period, Ottomans, Safavids, Protocol, New diplomacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Osmanlılar ile Safeviler, 16. yüzyılın başından 18. yüzyılın ortalarına kadar başta siyasi ve askeri olmak üzere farklı alanlarda kıyasıya bir mücadele içinde olmuştur. Bu çalışmada, 16. yüzyıldaki bu iki güçlü Türk-İslam devleti arasındaki rekabet, elçiler ve teati edilen hediyeler üzerinden değerlendirilmiştir. Osmanlı ve Safevi devletlerinin birbirlerine gönderdiği elçilerin tespiti, elçi kabullerindeki teşrifat, rakip devletin temsilcisine verilen mesajlar ve oluşturulmak istenen imaj tespit edilmiştir. Ayrıca, bu çalışmada diplomatik temaslarda önemli bir yer tutan hediyelerin taşıdığı anlam, maddi ve manevi değerleri ile iki sarayın birbirine nasıl yakınlaştığı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottomans and the Safavids were engaged in a fierce struggle in different fields, especially political and military, from the beginning of the 16th century until the middle of the 18th century. In this study, the rivalry between these two powerful Turkish-Islamic states of the 16th century was analysed through ambassadors and gifts. For this reason, the identification of the envoys sent by the Ottoman and Safavid States to each other, the etiquette during the reception of the envoys and the message and image given to the representative of the rival state were tried to be determined. In this study, also the the meaning of gifts, which have an important place in diplomacy, the differences in material and spiritual value and how the two palaces became closer to each other were tried to be stated.