Argümantasyon tabanlı öğrenme yaklaşımının ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin matematik başarısına ve matematik tutumuna etkisi
The effect of argumentation-based learning approach on primary school third-grade students' mathematics achievement and attitude toward mathematics
  1. Tez No: 980087
  2. Yazar: SENA MELİKE BEDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik tutum, Ders başarısı, Matematik başarısı, Öğrenci başarısı, Academic attitude, Course success, Mathematics achievement, Student achievement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, argümantasyon tabanlı öğrenme yaklaşımının ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin matematik başarısı ve matematik dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma, 2023–2024 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Gaziantep ilinde bulunan bir devlet ilkokulunda yürütülmüştür. Araştırmaya üçüncü sınıfta öğrenim gören toplam 66 öğrenci katılmış, bu öğrencilerden bir sınıf deney grubunu (n = 33), diğer sınıf ise kontrol grubunu (n = 33) oluşturmuştur. Sekiz hafta süresince deney grubunda matematik dersleri araştırmacı tarafından hazırlanan argümantasyon tabanlı etkinliklerle, kontrol grubunda ise mevcut öğretim programına uygun olarak işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak Matematik Problem Çözme Başarı Testi ile Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiş; verilerin dağılımına göre parametrik ve nonparametrik testler uygulanmıştır. Bulgular, deney grubunda problem çözme başarısı ve matematik tutumlarında ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir artış olduğunu göstermiştir (p < .05). Kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda ön test puanları arasında fark bulunmazken (p > .05), son test puanlarında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır (p < .05). Tutum ölçeğinin genelinde ve alt boyutlarında da deney grubunda olumlu yönde değişim gözlenirken, kontrol grubunda anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç olarak, argümantasyon tabanlı öğrenme yaklaşımının ilkokul öğrencilerinin matematik problem çözme başarılarını artırmada ve matematik dersine yönelik olumlu tutum geliştirmede etkili olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, yöntemin ilkokul matematik öğretiminde kullanılabileceğine yönelik önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of the argumentation-based learning approach on third-grade primary school students' mathematics achievement and their attitudes toward mathematics. The study was conducted in the second semester of the 2023–2024 academic year at a public primary school in Gaziantep province. The participants consisted of 66 third-grade students, with one class assigned as the experimental group (n = 33) and the other as the control group (n = 33). For eight weeks, mathematics lessons in the experimental group were carried out using argumentation-based activities prepared by the researcher, while the control group received instruction in line with the existing curriculum. Data were collected through the Mathematics Problem-Solving Achievement Test and the Mathematics Attitude Scale. The data were analyzed using the SPSS 25 software package, and parametric or non-parametric tests were applied depending on the distribution of the data.The findings revealed a statistically significant increase in the experimental group's post-test scores for both problem-solving achievement and attitudes toward mathematics compared to the pre-test scores (p < .05). No significant difference was observed in the control group. While no significant difference was found between the pre-test scores of the groups (p > .05), a statistically significant difference in favor of the experimental group was observed in the post-test results (p < .05). Additionally, positive changes were observed in the overall attitude scale and its sub-dimensions in the experimental group, whereas no meaningful difference was detected in the control group. As a result, it was concluded that the argumentation-based learning approach effectively improves primary school students' mathematics problem-solving achievement and fosters positive attitudes toward mathematics. The findings suggest that this approach can be a valuable method for enhancing mathematics instruction at the primary school level.