Farklı kemik greftlerinin MTA esaslı retrograd dolguların yüzey mikrosertliğine etkilerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effects of different bone grafts on the surface microhardness of MTA-based retrograde fillings
  1. Tez No: 980088
  2. Yazar: HAZAL FAİZ ARSLANPARÇASI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA HAN EDEBAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal Rezeksiyon, Mineral Trioksit Agregat (MTA), Kemik Grefti, Dentin Grefti, Vickers Mikrosertlik Testi, Apical Resection, Bone Graft, Dentin Graft, Mineral Trioxide Aggregate (MTA), Vickers Microhardness Test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, üç farklı kemik grefti materyalinin (allogreft, ksenogreft ve dentin grefti), iki farklı retrograd dolgu materyalinin (MTA Neoputty ve MTA Angelus) yüzey mikrosertliği üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Çalışma, üç farklı greftin iki farklı MTA türünün yüzey mikrosertliğini etkilemediği yönündeki sıfır hipotezine dayanarak planlanmıştır. Çalışmada, iç çapı ve yüksekliği standartlaştırılmış 80 adet özel yapım plastik silindir kullanıldı. Silindirler 2 ana gruba ayrılarak MTA NeoPutty (n=40), MTA Angelus (n=40) ile dolduruldu. Daha sonra her bir ana grup kendi içinde 4 alt gruba ayrıldı (n=10): kontrol (sadece MTA), allogreft, ksenogreft ve dentin grefti alt grupları. Kemik greftleri MTA yüzeyi ile doğrudan temas edecek şekilde yerleştirildi. Numuneler 37°C'de Hank'ın Balanslı Solüsyonu (HBSS) içerisinde 14 gün bekletildi. Yüzey mikrosertliği, Vickers mikrosertlik test cihazı kullanılarak ölçüldü. Veriler, iki yönlü ANOVA ve Tukey post-hoc testleri ile analiz edildi, istatistiksel anlamlılık düzeyi (p<0.05) olarak kabul edildi. İstatistiksel analizlerle, greft türünün yüzey mikrosertliği üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu (p<0.001), MTA türünün ana etkisinin anlamlı olmadığını (p>0.05), bununla birlikte MTA türü ile greft tipi arasındaki etkileşimin anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0.001). En yüksek mikrosertlik değeri MTA NeoPutty grubunda ksenogreft ile birlikte elde edilmiştir (70.21 ± 4.25 HV, p<0.05). Kontrol (p=0.339) ve allogreft (p=0.549) gruplarında MTA Angelus ile MTA NeoPutty'nin ortalama mikrosertlik değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Her iki MTA formülasyonunda da dentin grefti alt grupları en düşük mikrosertlik değerlerini göstermiş olup (MTA NeoPutty:21.49±5.54 HV, MTA Angelus: 33.30±5.42 HV), bu düşüş istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca, MTA NeoPutty ile kombine edilen dentin grefti grubunun mikrosertlik değeri, MTA Angelus ile kombine edilen dentin grefti grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Farklı kemik greftleri, MTA formülasyonlarının yüzey mikrosertliğini anlamlı şekilde etkilemektedir. Klinik olarak, greft materyali seçimi, retrograd dolgu materyalinin sertlik özelliklerini değiştirebileceğinden, cerrahi planlamada bu etki göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study is to compare the effects of three different bone graft materials (allograft, xenograft, and dentin graft) on the surface microhardness of two different retrograde filling materials (MTA Neoputty and MTA Angelus). In the study, 80 specially manufactured plastic cylinders with standardized inner diameters and heights were used. The cylinders were divided into two main groups and filled with MTA NeoPutty (n=40) and MTA Angelus (n=40). Each main group was divided into four subgroups (n=10): control (MTA only), allograft, xenograft, and dentin graft subgroups. Bone grafts were placed in direct contact with the MTA surface. The specimens were incubated in HBSS (Hank's Balanced Saline Solution) at 37°C for 14 days. Surface microhardness was measured using a Vickers microhardness tester. Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey's post-hoc tests, statistical significance was set at (p<0.05). Analyses showed that graft type had a statistically significant effect on microhardness (p<0.001), and MTA type had no significant main effect (p>0.05), however the MTA type and graft type interaction was significant (p<0.001). Among the groups, the highest microhardness value in MTA NeoPutty was measured in the xenograft group (70.21 ± 4.25 HV), and this difference was found to be statistically significant (p<0.05). In contrast, the dentin graft group showed the lowest microhardness values in both MTA NeoPutty (21.49 ± 5.54 HV) and MTA Angelus (33.30 ± 5.42 HV), and this decrease was statistically significant (p<0.05). Additionally, the microhardness value of the dentin graft group combined with MTA NeoPutty was found to be significantly lower compared to the dentin graft group combined with MTA Angelus (p < 0.05). Different bone grafts significantly affect the surface microhardness of MTA formulations. Clinically, since graft material selection can alter the hardness properties of the retrograde filling material, this effect should be considered in surgical planning.