Sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin atalet davranışlarının akademik başarı düzeyine etkisi: Konya ilinde bir uygulama
The effect of inertial behaviors of faculty of health sciences students on academic success levels: An application in Konya province
- Tez No: 980109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDAN YÜCELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Atalet, Üniversite öğrencileri, Academic achievement, Inertia, University students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sağlık bilimleri fakültelerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin, sergiledikleri atalet davranışlarının akademik başarı düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Akademik başarı eğitim sürecinde belirlenen hedeflere ulaşma derecesini gösteren sınav notları ve test puanlarıyla ölçülen bir kavram iken akademik atalet, bireyin öğrenme sürecinde eyleme geçme konusundaki isteksizlik, motivasyon düşüklüğü ve erteleme eğilimini ifade etmektedir. Araştırma, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak kesitsel ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, sağlık bilimleri fakültelerinde öğrenim gören 805 lisans öğrencisi oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Prevatt ve ark. (2011) tarafından geliştirilen, Türkçeye Orçanlı ve ark. (2021) tarafından uyarlanan Üniversite Öğrencileri İçin Akademik Başarı Envanteri Ölçeği ile Tagay ve Cırcır (2022) tarafından geliştirilen ve üniversite örnekleminde yapı geçerliğini sınamak amacıyla açımlayıcı faktör analizi uygulanan Ergenler İçin Akademik Atalet Ölçeği'nden oluşan üç bölümlü bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 programı ile analiz edilmiş; normallik testi, güvenilirlik analizi, tanımlayıcı istatistikler, t-testi, iki yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların Akademik Başarı Envanteri puan ortalaması (X̄ = 4,24), Akademik Atalet Ölçeği puan ortalaması ise (X̄ = 2,18) olarak saptanmıştır. Analiz sonuçları, akademik atalet puanlarının akademik başarı puanlarını negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığını göstermektedir. Not ortalaması 3,00 ve altında olan öğrencilerin akademik başarı puan ortalaması, 3,01–4,00 aralığındaki öğrencilerden anlamlı düzeyde düşük (p < 0,05); atalet puan ortalaması ise anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p < 0,05). Ayrıca ekonomik durum değişkeninin ana etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0,05). Düşük ekonomik düzey algısına sahip öğrencilerin akademik başarı düzeylerinin orta ve yüksek ekonomik düzeye sahip öğrencilere kıyasla anlamlı biçimde düşük, atalet düzeylerinin ise anlamlı biçimde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, sağlık bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin akademik başarı düzeylerini artırmak ve atalet davranışlarını azaltmak için etkili öğretim stratejilerinin geliştirilmesi; öğrencilerin akademik, psikolojik ve ekonomik açılardan desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of inertia behaviors exhibited by university students studying at health sciences faculties on their academic achievement levels. While academic achievement is measured by exam grades and test scores that show the degree to which set goals are achieved in the educational process, academic inertia refers to an individual's reluctance to take action in the learning process, low motivation, and tendency to procrastinate. The research was conducted with a cross-sectional relational survey model based on the quantitative research method. The study sample consisted of 805 undergraduate students studying at health sciences faculties. Data were collected through a three-part questionnaire consisting of a Personal Information Form, the Academic Success Inventory Scale for University Students developed by Prevatt et al. (2011) and adapted to Turkish by Orçanlı et al. (2021), and the Academic Inertia Scale for Adolescents developed by Tagay and Cırcır (2022), which underwent exploratory factor analysis to test its construct validity in a university sample. The obtained data were analyzed using SPSS 23.0, using normality tests, reliability analyses, descriptive statistics, t-tests, two-way ANOVA, Pearson correlation, and regression analyses. According to the research findings, the participants' mean Academic Achievement Inventory score was (X̄ = 4.24), and the mean Academic Inertia Scale score was (X̄ = 2.18). The analysis results indicate that academic inertia scores negatively and significantly predict academic achievement scores. Students with GPAs of 3.00 and below had significantly lower academic achievement scores than students with GPAs of 3.01–4.00 (p < 0.05), while their mean inertia scores were significantly higher (p < 0.05). Furthermore, the main effect of the economic status variable was statistically significant (p < 0.05). Students with a perceived low economic status were found to have significantly lower academic achievement levels and significantly higher inertia levels compared to students with moderate and high economic status. Consequently, effective teaching strategies should be developed to increase academic achievement and reduce inertia among students studying in health sciences faculties, and students should be supported academically, psychologically, and economically.