Grafik tasarım ve matematiksel düşünme diyalektiği üzerine bir dijital eğitim materyali önerisi
A digital education material proposal on graphic design and mathematical thinking dialectics
  1. Tez No: 980130
  2. Yazar: BURÇAK SALMAN KIZILOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA AYGÜN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kavramsal düşünme, Matematiksel düşünme, Tasarım odaklı düşünme, Conceptual thinking, Mathematical thinking, Design thinking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
Özet
Farklı disiplinlerin kesişiminde gelişen tasarım disiplini, 21. yüzyılın bilişsel ve teknolojik dönüşümlerine paralel olarak matematiksel düşünme ile yeni bağlar kurmaktadır. Grafik tasarım ve matematiğin ortak düşünsel yapıları, disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınarak bu çalışmada dijital bir eğitim materyaline dönüştürülmüştür. Giriş bölümünde grafik tasarımın yalnızca estetik değil, aynı zamanda bilişsel, işlevsel ve analitik süreçleri kapsayan çok katmanlı bir yapı olduğu belirtilmiş; matematiksel düşünmenin problem çözme, örüntü kurma, genelleme ve mantıksal akıl yürütme süreçleriyle tasarımla örtüştüğü tartışılmıştır. Kuramsal çerçevede problem türleri, bilgi ve düşünme ilişkisi, farklı zeka türleri ile yaratıcı ve matematiksel problem çözme süreçleri incelenmiştir. Sonraki bölümlerde matematiksel düşünmenin aşamaları, yöntemleri, türleri ve tutumları; grafik tasarımın tarihsel gelişimi, kavramsal çerçevesi ve ürün geliştirme süreçleriyle ilişkilendirilmiştir. İki disiplinin ortak kavramsal yapı taşları — oran, denge, hizalama, örüntü ve sistematik düşünme — üzerinden kurulan diyalektik, teorik bağlamı güçlendirmiştir. Uygulama bölümünde geliştirilen dijital eğitim materyalinin (e-kitap) tasarım süreci, hedef kitlesi, bilgi mimarisi ve görsel düzenleri ele alınmıştır. Sonuç olarak, grafik tasarım ve matematiksel düşünmenin birbirini besleyen yapıları vurgulanmış; geliştirilen materyalin tasarım eğitiminde problem kurma ve düşünme becerilerini destekleyici katkılar sunacağı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
At the intersection of different disciplines, the design discipline has established new connections with mathematical thinking in parallel with the cognitive and technological transformations of the 21st century. The common conceptual structures of graphic design and mathematics were addressed through an interdisciplinary approach, and in this study, transformed into a digital educational material. In the introduction, graphic design is emphasized not only as an aesthetic field, but also as a multilayered structure encompassing cognitive, functional, and analytical processes. It is discussed how mathematical thinking overlaps with design through processes such as problem solving, pattern recognition, generalization, and logical reasoning. Within the theoretical framework, problem types, the relationship between knowledge and thinking, multiple intelligences, as well as creative and mathematical problem-solving processes are examined. In the following chapters, the stages, methods, types, and attitudes of mathematical thinking are related to the historical development, conceptual framework, and product development processes of graphic design. The dialectic between the two disciplines is reinforced through their common conceptual foundations such as proportion, balance, alignment, pattern, and systematic thinking. In the application chapter, the design process, target audience, information architecture, and visual layouts of the digital educational material (e-book) developed within the scope of the study are presented. As a result, the reciprocal structures of graphic design and mathematical thinking are highlighted, and it is stated that the developed material contributes to design education by enhancing problem-posing and thinking skills