Enver Sedat dönemi Mısır'da kadın haklarının durumu
The situation of women's rights in Egypt during the era of Anwar Sadat
  1. Tez No: 980264
  2. Yazar: FATMA GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALTUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın hakları, Modernleşme, Mısır, Orta Doğu, Women rights, Modernization, Egypt, Middle East
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orta Doğu ve Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Enver Sedat Dönemi Mısır'da Kadın Haklarının Durumu adlı bu çalışma Enver Sedat'ın 1970-1981 yıllarına tekabül eden cumhurbaşkanlığı süresince, Mısır'da kadının sosyal ve kültürel alanda sahip olduğu konumu ele alınmaktadır. Mısır'ın sömürgeleşmesi ve buna bağlı olarak modernleşme sonrası kadının toplumsal hayattaki rolü, sahip olduğu haklar, din, kültür ve ekonomik unsurlar çerçevesinde anlatılmaktadır. Yine bu süre zarfında dönemin cumhurbaşkanı olan Enver Sedat'ın eşi olan Cihan Sedat'ın Mısır devlet başkanının eşi olarak sahip olduğu konumun verdiği yetkiyi Mısır kadınlarına sunulan birtakım hak ve iş olanaklarının yanı sıra kadınların eğitimi için hazırlanan sosyal projelerde nasıl kullandığı incelenmiştir. Bu dönemde kadınlara dair yürütülen çalışmaların ve sosyal aktivitelerin, hukuk alanında yapılan değişikliklerin, Mısır'daki gelenek taraftarı farklı kesimlerde nasıl karşılık bulduğu, ayrıca kadınlara sunulan bu yeni hayat şartlarının kadınlar tarafından kabulü, uygulanması ve buna karşılık gelişen olumlu ve olumsuz tepkilerin süreci nasıl etkilediği ortaya konulmuştur. Söz konusu çalışma literatür taraması yöntemi ile elde edilen bilgiler incelenerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Sıtuatıon Of Women's Rıghts In Egypt Durıng The Era of Anwar Sadat this study examines the position of women in the social and cultural sphere in Egypt during Anwar Sadat's presidency between 1970-1981. The role of women in social life after the colonisation of Egypt and consequently after modernisation is explained within the framework of their rights, religion, culture and economic factors. It is also analysed how Jahan Sadat, the wife of Anwar Sadat, the president of the period, used the authority given by her position as the wife of the Egyptian president in the social projects prepared for the education of women as well as some rights and job opportunities offered to Egyptian women. It has been revealed how the studies and social activities carried out for women in this period, the changes made in the field of law, how they found a response in different segments of Egypt that are in favour of tradition, as well as the acceptance and implementation of these new living conditions offered to women by women, and how the positive and negative reactions developed in response to this affected the process. This study has been evaluated by analysing the information obtained through literature review method.