Turizm işletmelerinde kurumsal sosyal sorumluluğun çalışanların örgüte olan güvenine, iş tatminine ve örgütteki değişime açıklığına etkisi: 5 yıldızlı otel işletmesi örneği
The effect of corporate social responsibility in tourism businesses on employees' trust in the organisation, job satisfaction and openness to organisational change: A five-star hotel business example
- Tez No: 980278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN KARAÇAR, DOÇ. DR. GÜROL YOKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Oteller, Turizm pazarlaması, Örgütsel değişim, Örgütsel güven, İşyeri memnuniyeti, Corporate social responsibility, Hotels, Tourism marketing, Organizational change, Organizational trust, Workplace satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, turizm işletmelerindeki kurumsal sosyal sorumluluğun çalışanların örgütsel güvenine, iş tatminine ve örgütsel değişime açıklığına etkisi araştırılmıştır. Bursa'da bulunan ve uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 5 yıldızlı bir otel işletmesi, bu etkinin tespiti için araştırma alanı seçilmiştir. Yakınsak karma yöntem tasarımının kullanıldığı bu araştırmada kurumsal sosyal sorumluluğu, örgütsel güveni, iş tatminini ve örgütsel değişime açıklığı ölçmeyi amaçlayan 4 ölçeğin ve 3 görüşme sorusunun yer aldığı form, otel işletmesindeki tüm çalışanlara uygulanmıştır. Uygulanan formdan elde edilen veriler, SPSS Statistics 27 ve MAXQDA 2020 programlarıyla analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, otel işletmesindeki kurumsal sosyal sorumluluğun, çalışanların örgütsel güvenini ve iş tatminini pozitif yönde ve anlamlı olarak etkilediği; örgütsel değişime açıklığını anlamlı olarak etkilemediği ortaya çıkmıştır. Araştırma verileri kapsamındaki analiz, eğitim ve çalışma pozisyonlarının birlikte etkileşiminin örgütsel güven değerlerine; cinsiyet ve çalışma pozisyonlarının birlikte etkileşiminin iş tatmini değerlerine; oteldeki ve sektördeki çalışma süresinin birlikte etkileşiminin iş tatmini değerlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığını göstermektedir. Araştırma verilerine göre, otel işletmeleri başta olmak üzere turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, çalışanlarının örgütsel güvenini ve iş tatminini iyileştirmek için işletmedeki sosyal sorumluluk uygulamalarını güçlendirmesinin, uygun bir yaklaşım olacağı ifade edilebilir. Bu faydaların yanı sıra araştırmada yapılan literatür taramasından yola çıkarak, etik sorumlulukların yerine getirilmesiyle etik ilkelere daha uygun bir iş dünyasının oluşturulmak, rekabet avantajı sağlamak, misafir memnuniyetini, güvenini ve bağlılığını artırmak, kurumun imajını, markasını ve finansal performansını iyileştirmek, pazar payını artırmak ve pazarda üstünlük sağlamak için kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarının otel işletmeleri açısından önem taşıyabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the effect of corporate social responsibility in tourism businesses on employees' organisational trust, job satisfaction, and openness to organisational change. A five-star hotel business located in Bursa was selected as the research area to determine this effect, using appropriate sampling method. The present study employed a convergent mixed-method design. A form containing scales for corporate social responsibility, organisational trust, job satisfaction, and openness to organisational change, along with three interview questions, was administered to the employees. The data were analysed using SPSS Statistics 27 and MAXQDA 2020 software. The findings of the study demonstrated that corporate social responsibility in the hotel industry exerted a positive and significant influence on employees' trust in the organisation and job satisfaction. However, the impact on their openness to organisational change was not found to be statistically significant. The analysis of the research data indicates that the interaction between education and job position significantly differentiates organisational trust values. Furthermore, the interaction between gender and job position significantly differentiates job satisfaction values. Finally, the interaction between length of service in the hotel and length of service in the sector significantly differentiates job satisfaction values. In addition to these benefits, based on the literature review conducted in the study, it can be said that corporate social responsibility practices may be important for hotel businesses in order to create a competitive advantage, increase guest satisfaction, trust, and loyalty, ensure that the institution adopts ethical behavior, improve the institution's image, brand, and financial performance, increase market share, gain superiority in the market, and, above all, support a business world that is more in line with ethical principles.