Havacılık uygulamaları için mikrodalga bantlarında kaotik desen tabanlı soğurucu tasarımları
Chaotic pattern-based absorber designs in microwave bands for aerospace applications
- Tez No: 980284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaos koşulları, Kaotik davranış, Mikrodalga radarlar, Radar soğurma, Chaos conditions, Chaotic behavior, Microwave radars, Radar absorbing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, gelişmiş elektromanyetik gizlilik uygulamaları için kaotik sistem temelli, fraktal geometrilere dayalı yenilikçi mikrodalga soğurucu tasarımlarını ele almaktadır. İlk olarak, Halvorsen sisteminin dinamik karakteristikleri analiz edilerek, Julia kümesine dayalı fraktal desenlerin mikrodalga soğurma potansiyeli değerlendirilmiştir. Bu yapı, dielektrik malzeme üzerine optimize edilmiş bakır rezonatörlerle 1-25 GHz frekans aralığında, yönelime duyarsız bir emilim performansı sergilemiştir. İkinci tasarımda, Three-Scroll Unified sisteminden türetilen fraktal geometriler kullanılarak, 6,28–20 GHz aralığında çalışan ve minyatür yapısıyla çoklu rezonans tepkileri üreten bir emici yapı önerilmiştir. Tasarım, açısal kararlılığı ve polarizasyon bağımsızlığı ile öne çıkmaktadır. Son olarak, Thomas sisteminden esinlenilerek geliştirilen yapı, 2,2–20 GHz frekans aralığında güçlü soğurma tepkisi sunan, kompakt ve çok bantlı bir çözüm olarak sunulmuştur. Tüm tasarımlar, rezonans frekanslarında elektrik alan ve yüzey akımı dağılımları ile desteklenerek hem bilimsel hem askeri uygulamalara uygunluk göstermiştir. Elde edilen bulgular, kaotik çekicilerin karakteristik faz uzayı topolojilerinden türetilen fraktal yüzeylerin, fonksiyonel polimerler ile bütünleştirilerek; radar kesiti küçültme, RF pasif koruma ve yüksek frekanslı sistemlerde elektromanyetik iz azaltımı için yüksek potansiyel taşıyan yapılar oluşturulabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates innovative microwave absorber designs based on chaotic systems and fractal geometries for advanced electromagnetic stealth applications. Initially, the dynamic characteristics of the Halvorsen system are analyzed, and the microwave absorption potential of fractal patterns derived from the Julia set is evaluated. This structure, optimized with copper resonators on a dielectric substrate, demonstrates orientation-insensitive absorption performance across the 1–25 GHz frequency range. In the second design, fractal geometries derived from the Three-Scroll Unified system are utilized to propose a miniature absorber structure that operates in the 6.28–20 GHz range and exhibits multiple resonance responses. The design is distinguished by its angular stability and polarization insensitivity. Lastly, inspired by the Thomas system, a compact and multiband absorber is presented, exhibiting strong absorption behavior within the 2.2–20 GHz frequency band. All designs are validated through analyses of electric field and surface current distributions at resonance frequencies, demonstrating their suitability for both scientific and military applications. The findings indicate that fractal surfaces derived from the characteristic phase-space topologies of chaotic attractors, when integrated with functional polymers, can form highly promising structures for radar cross-section (RCS) reduction, RF passive shielding, and electromagnetic signature suppression in high-frequency systems.