Muhasebe meslek mensuplarının bağımsız denetim standartları üzerindeki algısı: Sivas ili örneği
The perception of accounting professionals on independent auditing standards: The case of Sivas province
  1. Tez No: 980286
  2. Yazar: ERAY ARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL ELDEN ÜRGÜP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Meslek Mensupları, Bağımsız Denetim Standartları, Bağımsız Denetim, Accounting Professionals, Independent Auditing Standards, Independent Audit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Muhasebe uzmanlarının bağımsız denetim standartlarına yönelik anlayışları, mesleki yeterlilik, tecrübe ve sürekli eğitim gibi etkenler doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Sivas iline dair yapılan incelemeler, yerel farklılıkların bu algılar üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Bağımsız denetim standartları, finansal bilgilerin güvenilir ve şeffaf olmasını sağlamak amacı güderken, muhasebe uzmanlarının bu standartları nasıl uyguladıkları hem işletmelerin hem de genel ekonomik sistemin sürdürülebilirliği açısından oldukça önemlidir. Sivas'taki muhasebe uzmanlarının bağımsız denetim standartlarına dair görüşleri incelendiğinde, mevzuat bilgisi, uygulama aşamaları ve mesleki eğitim gibi faktörlerin bu algıyı etkilediği gözlemlenmektedir. Ayrıca, teknolojik yeniliklerin ve dijitalleşmenin yapılan iş üzerinde yarattığı etki, muhasebe uzmanlarının bağımsız denetim standartlarını daha verimli bir biçimde uygulama ihtiyacını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, meslek mensuplarına yönelik düzenli eğitim programlarının ve farkındalık artırıcı aktivitelerin artırılması, denetim kalitesini hem bireysel hem de kurumsal düzeyde yükseltebilir. Sivas ili üzerine elde edilen veriler, bağımsız denetim standartlarının uygulanmasında yaşanan güçlüklerin anlaşılmasına ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu durum, mesleğin geleceği açısından önemli bir ilerleme teşkil etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, Sivas ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının bağımsız denetim standartlarına yönelik algılarını belirlemek ve bu algının çeşitli demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmanın evrenini, Sivas ilinde aktif olarak çalışan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavir (YMM) unvanına sahip meslek mensupları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında toplam 122 muhasebe meslek mensubuna anket uygulanmış; katılımcıların 42'si kadın, 77'si ise erkek olarak belirlenmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak Google Forms üzerinden oluşturulan anket kullanılmıştır. Anket formunda, katılımcıların demografik özellikleri, mesleki deneyimleri ve bağımsız denetim standartlarına ilişkin görüşleri sorgulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde frekans analizleri, t testi ve tek yönlü ANOVA testleri kullanılmıştır. Ayrıca, örneklem büyüklüğünün analizler için yeterli olup olmadığını belirlemek amacıyla G*Power analizi yapılmıştır. Tek yönlü ANOVA testine uygun olarak, dört grup (Muhasebe personeli, Serbest Muhasebeci, SMMM ve YMM) için yapılan analizde, orta etki büyüklüğü (f=0.25), %5 anlamlılık düzeyi ve %80 güç hedefiyle örneklem büyüklüğünün yeterli olduğu, elde edilen istatistiksel gücün (power) yaklaşık 0.91 olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bulguları, muhasebe meslek mensuplarının bağımsız denetim standartlarına ilişkin algılarının demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymakta ve ilgili kurumlara önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The understanding of independent audit standards among accounting professionals varies depending on factors such as professional competence, experience, and continuous education. Studies conducted in the Sivas province indicate that local differences may influence these perceptions. While independent audit standards aim to ensure the reliability and transparency of financial information, the way accounting professionals implement these standards is crucial for the sustainability of both businesses and the overall economic system. The examination of the views of accounting professionals in Sivas regarding independent audit standards reveals that factors such as knowledge of legislation, implementation processes, and professional training significantly influence their perceptions. Moreover, the impact of technological innovations and digitalization on professional work highlights the need for more efficient application of independent audit standards. In this context, increasing regular training programs and awareness-raising activities for professionals may enhance audit quality at both individual and institutional levels. The data obtained from the Sivas province contributes to understanding the challenges encountered in applying independent audit standards and supports the development of potential solutions. This represents a significant step forward for the future of the profession. The main purpose of this study is to determine the perceptions of accounting professionals operating in the Sivas province regarding independent audit standards and to examine whether these perceptions differ based on various demographic factors. The research population consists of actively working professionals holding the titles of Certified Public Accountant (CPA) and Sworn-in Certified Public Accountant (SCPA) in the Sivas province. A total of 119 accounting professionals participated in the study; among them, 42 were female and 77 were male. The data collection tool was a survey created using Google Forms. The questionnaire included items related to the participants' demographic characteristics, professional experience, and their views on independent audit standards. Frequency analysis, t-tests, and one-way ANOVA tests were used to analyze the data obtained. Additionally, a G*Power analysis was conducted to determine whether the sample size was sufficient for the statistical tests. According to the one-way ANOVA analysis conducted for four groups (Accounting Staff, Freelance Accountants, CPAs, and SCPAs), it was determined that the sample size was sufficient with a medium effect size (f=0.25), 5% significance level, and 80% statistical power, with the resulting power approximately 0.91. The findings of the research reveal whether the perceptions of accounting professionals regarding independent audit standards differ according to demographic variables and offer important insights for relevant institutions.