Paylaşım ekonomisinde hizmet kalitesi ölçeği geliştirme: Türkiye araç paylaşım sektöründe bir uygulama
Developing service quality scale in the sharing economy: An application in Turkish car sharing sector
- Tez No: 980292
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan kalite, Araç paylaşım, Hizmet pazarlaması, Hizmet sektörü, Marka ilişki kalitesi, Servis kalitesi, Çevrimiçi paylaşım platformları, Perceived quality, Car sharing, Service marketing, Service sector, Brand relationship quality, Service quality, Online sharing platforms
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile paylaşım ekonomisinde hızla büyüyen bir alan olan serbest dolaşımlı araç paylaşım sektörüne (free-float car sharing) özgü bir hizmet kalitesi ölçeği geliştirmek hedeflenmiştir. Bu amaca ulaşmak için Türkiye'nin en büyük araç paylaşım şirketlerinin müşterilerinden rastgele örnekleme yöntemiyle toplanan 814 müşteri anketi keşfedici faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda serbest dolaşımlı araç paylaşım sektörüne özel 6 boyutlu özgün bir hizmet kalitesi ölçeği geliştirilmiştir. Bu ölçeğin araç paylaşım şirketleri için etkili bir hizmet kalitesi ölçüm aracı olarak kullanılacağı düşünülmektedir. Çalışma sonuçları, bu sektörde algılanan hizmet kalitesinin ölçümü için Müşteri Hizmetleri, Kişiselleştirme, Etkinlik, Fiziksel Özellikler, Güvence ve Kurum İmajı boyutlarının önemli olduğunu göstermektedir. Bu ölçek, müşteri memnuniyeti ve işletme başarısı için kritik bir faktör olan hizmet kalitesinin artırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışma, paylaşım ekonomisinde hizmet kalitesi ölçeği çalışmalarının sınırlı olması sebebiyle önemli bir boşluğu doldurmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
This study aims to develop a service quality scale specifically for the free-float car sharing sector, which is a rapidly growing area within the sharing economy. To achieve this goal, 814 customer surveys were collected from the customers of Turkey's largest car sharing companies using a random sampling method. The data were analyzed through exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and structural equation modeling. As a result of these analyses, a unique six-dimensional service quality scale specific to the free-float car sharing sector was developed. This scale is expected to serve as an effective tool for measuring service quality for car sharing companies. The study results indicate that Customer Service, Personalization, Effectiveness, Physical Appearance, Assurance, and Corporate Image are important dimensions for measuring perceived service quality in this sector. This scale will contribute to improving service quality, which is a critical factor for customer satisfaction and business success. Due to the limited number of studies on service quality scales within the sharing economy, this study is positioned to fill an important gap in the literature.