Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi hafif raylı sistem projesinin yapılabilirlik çalışması
Van Yüzüncü Yıl university feasibility study of the light rail system project
  1. Tez No: 980339
  2. Yazar: MEHMET ARVAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN CESUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif raylı sistemler, Raylı sistemler, Toplu taşıma araçları, Ulaşım, Ulaşım hizmeti, Light rail systems, Railway systems, Public transportation vehicles, Transportation, Transportation service
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, toplu taşıma sistemleri ve raylı sistemler kentsel ulaşımın temel bileşenleri olarak ele alınmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle dünya ve Türkiye'de raylı sistemlerin tarihsel gelişim süreci incelenmiş, toplu taşımada kullanılan demiryolu ve karayolu sistemlerinin yapısal ve işlevsel özellikleri değerlendirilmiştir. Ardından, raylı sistem türleri teknik, ekonomik ve çevresel açıdan karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu analizler doğrultusunda, raylı sistem araçları ile tekerlekli sistem araçları performans, kapasite, çevresel etki ve sürdürülebilirlik kriterleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleşkesinde elektrikli hafif raylı sistem projesinin yapılabilirliği teknik, güzergâh ve yolcu kapasitesi açısından değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, kampüs içi ulaşımın hafif raylı sistemle sağlanmasının çevresel sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve erişilebilirlik açısından önemli katkılar sunacağını göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, üniversite kampüslerinde raylı sistem uygulamalarına yönelik örnek bir model sunmakta ve gelecekteki benzer kentsel ulaşım projelerine rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines public transportation systems and rail systems as fundamental components of urban transportation. The study first examines the historical development of rail systems globally and in Turkey, and then evaluates the structural and functional characteristics of rail and highway systems used in public transportation. Subsequently, rail system types are comparatively analyzed from technical, economic, and environmental perspectives. Based on these analyses, rail vehicles and wheeled vehicles are compared in terms of performance, capacity, environmental impact, and sustainability criteria. The final section of the study evaluates the feasibility of an electric light rail system project on the Van Yüzüncü Yıl University campus in terms of technical features, route, and passenger capacity. The findings demonstrate that providing on-campus transportation with a light rail system will significantly contribute to environmental sustainability, energy efficiency, and accessibility. In this respect, the study provides an exemplary model for rail system implementation on university campuses and aims to guide similar urban transportation projects in the future.