Okul öncesi öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi ile bilgi işlemsel düşünme becerileri arasındaki ilişki
The relationship between preschool teachers' technological pedagogical content knowledge and computational thinking skills
- Tez No: 980338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERMİN METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi öğretmenler, Çocuk-okul öncesi, Preschool teachers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) düzeyleri ile Bilgi İşlemsel Düşünme (BİD) beceri düzeylerini belirlemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. TPAB, öğretmenlerin teknolojiyi pedagojik amaçlarla etkili biçimde kullanabilme kapasitelerini; BİD ise problem çözme, algoritmik düşünme ve dijital okuryazarlık gibi üst düzey bilişsel becerileri temsil etmektedir. Bu iki yapının birlikte ele alınması, erken çocukluk eğitiminde öğretmenlerin teknoloji entegrasyonu ile çocukların bilişsel gelişim süreçleri arasındaki bağı anlamak açısından önem taşımaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemi kapsamında korelasyonel model ile desenlenmiştir. Çalışmanın örneklemini Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan 319 okul öncesi öğretmen oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak, öğretmenlerin TPAB düzeylerini belirlemek amacıyla Liang ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilen ve Demirezen ve Alakurt (2022) tarafından Türkçeye uyarlanan Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği, öğretmenlerin BİD becerilerini belirlemek için ise Metin ve arkadaşları (2025) tarafından geliştirilen Okul Öncesi Öğretmenlerine Yönelik Bilgi İşlemsel Düşünme Öğretimi Yeterlik Ölçeği (BİDÖYÖ) kullanılmıştır. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek üzere Demografik Bilgi Formu da uygulanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi tekniklerinden yararlanılmış, analizler SPSS 25 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin TPAB düzeylerinin genel olarak orta-yüksek, BİD beceri düzeylerinin ise yüksek olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte TPAB ile BİD arasında pozitif, anlamlı ve güçlü bir ilişki bulunmuştur. Demografik değişkenlere göre yapılan karşılaştırmalarda, cinsiyet değişkenine göre anlamlı fark bulunmamış, ancak erkek öğretmenlerin ortalama puanlarının kadınlara göre biraz daha yüksek olduğu görülmüştür. Yaş ve kıdem değişkenlerinde anlamlı farklılık saptanmamıştır. Mezuniyet düzeyi açısından, lisansüstü eğitim almış öğretmenlerin hem TPAB hem de BİD düzeylerinde daha yüksek puanlar aldığı belirlenmiştir. Teknoloji kullanma sıklığı arttıkça, öğretmenlerin her iki yeterlik alanındaki puanlarının da anlamlı biçimde yükseldiği görülmüştür. Buna karşın, kurum türü değişkeninde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin teknolojiyi pedagojik içerikle bütünleştirme yeterlikleri arttıkça bilgi işlemsel düşünme becerilerini destekleme kapasitelerinin de yükseldiğini göstermektedir. Bu sonuç, erken çocukluk eğitiminde öğretmenlerin teknolojik ve bilişsel yeterliklerinin birlikte ele alınması gerektiğini vurgulamakta ve alanyazına önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) levels and Computational Thinking (CT) skills of preschool teachers and to examine the relationship between these two variables. TPACK represents teachers' capacity to use technology effectively for pedagogical purposes, while CT refers to high-level cognitive skills such as problem-solving, algorithmic thinking, and digital literacy. Considering these two constructs together is important for understanding the link between technology integration by teachers and the development of children's cognitive skills in early childhood education. The research was designed within the framework of a quantitative research method using a correlational model. The study sample consisted of 319 preschool teachers working in different provinces of Türkiye. As data collection tools, the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) Scale developed by Liang et al. (2013) and adapted into Turkish by Demirezen and Alakurt (2022) was used to measure teachers' TPACK levels, while the Computational Thinking Teaching Competence Scale for Preschool Teachers (CTTCS-P) developed by Metin et al. (2025) was used to measure their CT skills. Additionally, a Demographic Information Form was administered to collect participants' personal information. In the data analysis, descriptive statistics, independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were employed using SPSS 25 software. The findings revealed that preschool teachers' TPACK levels were generally at a moderate to high level, while their CT competence levels were high. Moreover, a positive, significant, and strong correlation was found between TPACK and CT. According to the comparisons based on demographic variables, no significant difference was found in TPACK scores by gender, although male teachers had slightly higher mean scores than female teachers. No significant differences were found in age or seniority variables. In contrast, teachers with graduate education scored higher in both TPACK and CT. Additionally, as the frequency of technology use increased, teachers' scores in both competencies significantly improved, whereas no significant difference was found according to the type of institution. These findings indicate that as teachers' ability to integrate technology with pedagogical content increases, their capacity to support computational thinking skills also improves. Consequently, this study emphasizes the necessity of addressing technological and cognitive competencies together in early childhood education and provides an original contribution to the related literature.