Kentte yaşayan ailelerin kırsal kesimde sahip olduğu varlıklar ve bunları değerlendirme üzerine bir araştırma, Tokat ili örneği
A Research on the evaluation of the wealth that families living in the urban area have in the rural area
  1. Tez No: 98041
  2. Yazar: ŞULE GELDİ ODACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Population Movement, Rural Immigration, Immigrating Families, Rural Wealth Evaluation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET KENTTE YAŞAYAN AİLELERİN KIRSAL KESİMDE SAHİP OLDUĞU VARLIKLAR VE BUNLARI DEĞERLENDİRME ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA, TOKAT İLİ ÖRNEĞİ Şule GELDİ ODACIOĞLU Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2000, 79 sayfa Danışman: Doç. Dr. Adnan ÇİÇEK Jüri :Prof.Dr. Kemal ESENGÜN Jüri :Doç.Dr. Adnan ÇİÇEK Jüri :Yrd.Doç.Dr. Fatih Coşkun ERTAŞ Bu araştırma Tokat ili şehir merkezinde yaşayan ve kırsal kesimden göç eden aileleri kapsamaktadır. Çalışmada, ailelerin kırsal kesimde sahip oldukları varlıklar ve bunları değerlendirme şekilleri ortaya konulmuştur. Ailelerin seçiminde basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmış ve 200 aile reisi ile anket yapılmıştır. Aileler yıllık gelir düzeylerine göre 3 gruba ayrılarak incelenmiştir. İncelenen ailelerin ortalama 20,17 yıl önce göç ettikleri, yıllık ortalama gelir düzeylerinin 2 784 320 000 TL olduğu ve bunun %10,33'ünün tarım geliri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca %73,22'si köyde olmak üzere ortalama 2,756 ha araziye sahip oldukları ve bu arazilerin %76,68'inin kardeşleri ile ortak olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada incelenen ailelerin kırsal kesimde sahip oldukları arazi, bina, alet- makina, hayvan gibi temel sermaye unsurları ve bunları değerlendirme şekilleri ile ailelerin geleceğe ait düşünceleri ayrıntılı olarak belirlenmeye çalışılmıştır. İncelenen ailelerin sahip oldukları arazilerin %69,88'ini baba ve kardeşleriyle birlikte işlettikleri, %12,64'ünü ortağa verdikleri, %9,28'ini kendilerinin işlettiklerini ve %8,20'sini kiraya verdikleri belirlenmiştir. Ayrıca ailelerin %68,00'i mülkiyetinde bulunan arazileri gelecekte satmayacaklarını belirtmişlerdir. Bunun yanında ailelerin %78,50'sinin gelecekte köye dönme isteklerinin olmadığı, %21,50'sinin ise farklı nedenlerle köye dönme isteği taşıdıkları belirlenmiştir. Köye dönme isteğinin düşük ve orta gelirli ailelerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Nüfus Hareketleri, Kırsal Göç, Göç Eden Aileler, Kırsal Varlıklar ve Değerlendirme Bu çalışma Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE EVALUATION OF THE WEALTH THAT FAMILIES LIVING IN THE URBAN AREA HAVE IN THE RURAL AREA Şule GELDİ ODACIO?LU Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Master Thesis 2000, 79 pages Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Adnan ÇİÇEK Jury :Prof.Dr. Kemal ESENGÜN Jury : Assoc.Prof.Dr. Adnan ÇİÇEK Jury : Assist.Prof.Dr. Fatih Coşkun ERTAŞ This study covers families immigrating from rural area to urban area of Tokat province. The wealth that urban families have in the rural area were evaluated in the study. The method of random sample sampling to select families were used and the data were obtained from the. 200 urban families. The families were investigated in three groups in terms of their income levels. It has been determined that investigated families immigrated from rural area averagely 20,17 years ago and they have 2 784 320 000 TL yearly average income level and its 10,33 percentage was agricultural income. Besides, it has been determined that these families have 2,756 ha land and 73,22 percentage of the land is in the villages and 76,68 percentage of this land was used by their brothers and/or sisters as tenant land, building, equipments, animals, that families have in the rural area were tried to be determined. It was found out that the families exsmined run 69,88 percent of the land they owned together with their father and brothers, and they run 12,64 percent jointly, cultivated 9,28 percent by them selves, and rented 8,20 percent of it. In addition, 68,00 percent of the families stated that they wouldn't selt the land they owned in future. In addition, it has been determined that 78,50 percentage of the families living in the urban area did not have any tendency to move back to the rural area and 21,50 percentage, of them have a tendency to move back to the villages due to different reasons. The high tendency of moving back has been in seen the families who have low and average income levels.