Basen geometrisinin belirlenmesinde yüzey dalgası spektral analiz yöntemleri ve zemin tepki analizlerinin kullanımı
Use of surface wase spectral analysis methods and site response analyses in determining basin geometry
- Tez No: 980426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR KARACA, PROF. DR. SADIK ÖZTOPRAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Deprem Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Geological Engineering, Earthquake Engineering, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mühendislik jeolojisi, Engineering geology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, basen geometrisinin modellenmesi amacıyla yüzey dalgası spektral analiz yöntemleri ile zemin tepki analizlerinden elde edilen transfer fonksiyonlarının birlikte kullanımı araştırılmıştır. Çanakkale ili sınırları içerisinde yer alan çalışma alanında, Çok Kanallı Yüzey Dalgası Analizi (MASW), Kırılma Mikrotremörü (ReMi) ve Mekansal Özilişki (SPAC) yöntemleri uygulanarak geniş frekans aralığında dispersiyon eğrileri elde edilmiştir. Bu eğriler, ters çözüm yöntemleriyle değerlendirilerek zeminlerin kayma dalgası hızı (Vs) profilleri oluşturulmuştur. Elde edilen Vs profilleri, hem çevresel gürültü (mHVSR) hem de deprem kayıtlarına (eHVSR) dayalı spektral oran yöntemleriyle karşılaştırılmış; zeminlerin hakim frekansları belirlenmiştir. Ayrıca, zemin tepki analizleri gerçekleştirilerek, Vs profillerine dayalı transfer fonksiyonları hesaplanmış ve gözlemsel HVSR eğrileriyle uyumu değerlendirilmiştir. Bu bütüncül yaklaşım, basenlerin derinliğinin, kenar geometrisinin ve farklı konumlardaki hakim frekanslarının daha güvenilir şekilde belirlenmesini sağlamıştır. Elde edilen sonuçlar, yüzey dalgası yöntemlerinin ve zemin tepki analizlerinin birlikte kullanımının, zemin davranışının modellenmesinde güçlü bir araç sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the combined use of surface wave spectral analysis methods and transfer functions obtained from site response analyses was investigated for modeling basin geometry.. Within the study area located in the province of Çanakkale, Multi-Channel Analysis of Surface Waves (MASW), Refraction Microtremor (ReMi), and Spatial Autocorrelation (SPAC) methods were applied to obtain dispersion curves over a wide frequency range. These dispersion curves were then inverted to derive shear-wave velocity (Vs) profiles of the subsurface. The obtained Vs profiles were compared with dominant frequencies determined by horizontal-to-vertical spectral ratio (HVSR) methods based on both ambient noise (mHVSR) and earthquake records (eHVSR). Additionally, site response analyses were conducted to compute transfer functions based on the Vs profiles, and the consistency of these functions with observed HVSR curves was evaluated. This integrated approach enabled a more reliable determination of basin depth, edge geometry, and spatial variation of fundamental frequencies. The results demonstrate that the joint application of surface wave methods and site response analyses provides a powerful tool for modeling site-specific seismic behavior.