Kolposkopik biyopsi yapılan hastalarda endoservikal küretajın ek tanı değeri
The additional diagnostic value of endocervical curretage in women undergoing colposcopic biopsy
  1. Tez No: 980430
  2. Yazar: ONUR YÖNET
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE KAPUDERE, PROF. DR. ABDULKADİR TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endoservikal küretaj, HPV, Kolposkopi, Servikal intraepitelyal neoplazi, Cervical intraepithelial neoplasia, Colposcopy, Endocervical curettage, HPV
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Serviks kanseri önemli bir halk sağlığı sorunu olup servikal intraepitelyal neoplazilerin doğru ve erken tanısı kanser gelişiminin önlenmesinde temel bir rol taşımaktadır. Anormal servikal tarama sonuçlarının değerlendirilmesinde kolposkopi temel tanısal yöntem olmakla birlikte, özellikle transformasyon zonunun tamamının görülemediği olgularda endoservikal bölgedeki lezyonların atlanma riski mevcuttur. Bu nedenle kolposkopiye ek olarak uygulanan endoservikal küretajın (ECC) tanısal katkısı klinik açıdan önem kazanmıştır. Bu tez çalışması, kolposkopik biyopsi ile eş zamanlı uygulanan ECC'nin servikal intraepitelyal lezyonların saptanmasındaki ek tanısal katkısını değerlendirmek amacıyla retrospektif olarak planlanmıştır. Serviks kanseri taramasında risk temelli yönetim yaklaşımlarının benimsenmesiyle; özellikle yüksek riskli Human Papilloma Virus (hr-HPV) pozitifliği olan, transformasyon zonunun endoservikal yerleşimli olduğu tip 3 transformasyon zonu (TZ3), sitolojik olarak yüksek dereceli lezyon şüphesi olan olgularda kolposkopik değerlendirmenin sınırlı kalabileceği ve bu durumlarda ECC'nin tanısal katkısının yeniden değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, 01 Ocak 2016–01 Haziran 2025 tarihleri arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, 21–70 yaş aralığında kolposkopi işlemi uygulanan hastaların kolposkopik biyopsi sonuçları ile eş zamanlı gerçekleştirilen ECC'nin histopatolojik bulguları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Hastaların demografik özellikleri, HPV genotipleri, sitolojik bulguları, kolposkopik değerlendirme sonuçları ve patoloji raporları standart kayıt sistemi üzerinden retrospektif olarak incelenmiştir. Elde edilen veriler, ECC'nin yalnız kolposkopik biyopsilerle tespit edilemeyen yüksek dereceli CIN (CIN2+) lezyonlarını saptamadaki ek katkısını değerlendirmek üzere analiz edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 1148 hastanın servikal biyopsi sonuçlarına göre olguların %65,7'sinde benign/normal histopatolojik bulgu, %34,3'ünde patolojik lezyon saptandı. ECC ile elde edilen sonuçlarda ise olguların %88,1'inde benign/normal bulgu, %11,9'unda patolojik lezyon tespit edildi. Servikal biyopsi ve ECC sonuçlarının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen nihai patolojide olguların %61,8'inde benign/normal, %38,2'sinde patolojik bulgular saptandı. Yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (HSIL) oranı nihai değerlendirmede %26,2 olup düşük dereceli lezyona (LSIL; %11,6) kıyasla daha yüksek izlendi. Servikal biyopsi ile benign raporlanan 754 olgunun %6'sında (n=45) ECC ile ek patoloji saptandı (p < 0,001, p < 0,05). Bu bulgular, ECC'nin tanısal değerlendirme sürecinde özellikle benign biyopsi raporlarında ilave malign/premalign lezyon tespit edebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cervical cancer remains a major public health concern and the accurate and timely detection of cervical intraepithelial neoplasia plays a critical role in preventing malignant progression. Although colposcopy is the primary diagnostic tool for evaluating abnormal cervical screening results, lesions located within the endocervical canal may be missed, particularly when the transformation zone is not fully visualized. Consequently, endocervical curettage when performed alongside colposcopy, has gained clinical importance due to its potential additional diagnostic value. This retrospective study aimed to assess the incremental contribution of ECC performed concurrently with colposcopic biopsy in identifying cervical intraepithelial lesions. With the increasing implementation of risk-based management in cervical cancer screening—especially in patients with high-risk human papillomavirus (hr-HPV) positivity, type 3 transformation zone or suspected high-grade cytological abnormalities—the limitations of colposcopic evaluation alone have become more apparent, underscoring the need to re-evaluate the role of ECC. Accordingly, the histopathological outcomes of colposcopic biopsies and simultaneous ECC procedures were compared in patients aged 21–70 years who underwent colposcopy at the Department of Obstetrics and Gynecology, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital, between 01.01.2016 and 01.06.2025. Demographic characteristics, HPV genotypes, cytological findings, colposcopic assessments, and pathology reports were reviewed retrospectively through the institutional registry system. The data were analyzed to determine the additional diagnostic yield of ECC in detecting high-grade cervical intraepithelial neoplasia (CIN2+) not identified by biopsy alone. According to the cervical biopsy results of the 1148 patients included in the study, benign/normal histopathological findings were identified in 65.7% of cases, while pathological lesions were observed in 34.3%. In the ECC assessments, benign/normal findings were detected in 88.1% of patients and pathological lesions in 11.9%. When cervical biopsy and ECC findings were evaluated together, the final pathology revealed benign/normal results in 61.8% of cases and pathological findings in 38.2%. The rate of high-grade squamous intraepithelial lesion in the final assessment was 26.2%, which was higher than the rate of low-grade lesions (11.6%). Among the 754 cases reported as benign on cervical biopsy, 6% (n = 45) had additional pathology detected by ECC (p < 0.001, p < 0.05). These findings indicate that ECC has the capacity to detect additional malignant or premalignant lesions, particularly in cases with benign biopsy reports, thereby enhancing diagnostic accuracy in the evaluation process.