Doğum sonu dönemde annelerin beden imajı algılarının emzirme tutumları üzerine etkisi
The effect of mothers' body image perceptions on breastfeeding attitudes in the postpartum period
  1. Tez No: 980432
  2. Yazar: ROZERİN ÇALĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU VEFİKULUÇAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden imajı, emzirme tutumu, doğum sonrası dönem, hemşirelik, Body image, breastfeeding attitude, postpartum period, nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, annelerin doğum sonrası dönemde algıladıkları beden imajı ile emzirme tutumları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel özellikte olan bu araştırmaya sağlıklı bebeği olan, doğum sonrası üç ayını bitirmiş, 18 yaşından büyük ve telefon ile arama erişimi olan 255 kadın katılmıştır. Mayıs - Temmuz 2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum servislerinde ve polikliniklerinde yapılan bu araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Beden İmajı Ölçeği ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda Student's t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon katsayısı ve basit doğrusal regresyon testi kullanılmıştır. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda, kadınların Beden İmajı Ölçeği'nden aldıkları puan ortalamalarının 119.42±9.48, minimum puanın 88, maksimum puanın 144 olduğu saptanmıştır. Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği'nden aldıkları puan ortalamalarının 139.27±8.11, minimum puanın 108, maksimum puanın 145 olduğu saptanmıştır. Yapılan regresyon analizine göre; kadınların emzirme tutumlarındaki değişimin %69.5'inin algıladıkları beden imajından (β=0.834; F=579.357; p<0.001) kaynaklandığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda doğum sonu dönemde kadınların beden imajı algılarının ve emzirmeye ilişkin olumlu tutumlarının yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Kadınların beden imajı algısı arttıkça emzirmeye ilişkin tutumlarının daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Doğum sonrası dönemde hemşirelik bakımında kadınların beden imajını destekleyici uygulamalara yer verilmesi ve emzirmeye ilişkin olumlu tutumlarını güçlendirmeye yönelik hemşirelik danışmanlık hizmetlerinin sunulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between mothers' perceived body image in the postpartum period and their breastfeeding attitudes. This descriptive, cross-sectional study included 255 women with healthy babies, who were three months postpartum, were over 18 years of age, and had access to phone calls. Data for this study, conducted in the gynecology and obstetrics wards and outpatient clinics of Adana City Training and Research Hospital between May and July 2025, were collected using the Personal Information Form, Body Image Scale, and Breastfeeding Attitude Assessment Scale. Descriptive statistics, Student's t-test for independent samples, one-way analysis of variance, Pearson's correlation coefficient, and simple linear regression test were used in data analysis. P<0.05 was considered statistically significant. The study found that the women's mean score on the Body Image Scale was 119.42±9.48, with a minimum score of 88 and a maximum score of 144. The mean score on the Breastfeeding Attitude Assessment Scale was found to be 139.27±8.11, with a minimum score of 108 and a maximum score of 145. According to the regression analysis, 69.5% of the change in women's breastfeeding attitudes was due to their perceived body image (β=0.834; F=579.357; p<0.001). The study found that women's body image perceptions and positive attitudes toward breastfeeding were high in the postpartum period. It was determined that as women's body image perception increased, their attitudes toward breastfeeding became more positive. It is recommended that practices supporting women's body image be incorporated into nursing care during the postpartum period and that nursing consultancy services be provided to strengthen their positive attitudes toward breastfeeding.