Avrupa Birliği ve Türkiye'nin enerji işbirliği: Uygun fiyatlı ve temiz enerji entegrasyonuna yönelik politikalar
Energy cooperation of the European Union and Turkey: Navigating policies for affordable and clean energy integration
- Tez No: 980459
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL UĞUR ÖZGÖKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, enerji politikası, sürdürülebilir kalkınma, enerji dönüşümü, enerji güvenliği, European Union, Turkey, energy policy, sustainable development, energy transition, energy security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki enerji iş birliğini sürdürülebilirlik, enerji güvenliği ve ekonomik uygunluk çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Enerji hem ekonomik kalkınma hem de çevresel sürdürülebilirlik açısından stratejik bir alandır. AB'nin Yeşil Mutabakat, 2030 Enerji Stratejisi gibi politikaları doğrultusunda fosil yakıtlardan yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırma çabaları, Türkiye ile olan enerji ilişkilerini şekillendirmektedir. Tez kapsamında sürdürülebilir kalkınma, enerji dönüşümü, enerji adaleti ve bölgesel entegrasyon kavramları incelenmektedir. Araştırma, doküman analizi yöntemiyle; politika belgeleri, strateji raporları ve akademik yayınlar temel veri kaynakları olarak kullanılmaktadır. Bulgular, Türkiye'nin AB ile enerji uyum sürecinde ciddi ilerleme kaydettiğini; ancak teknik, ekonomik ve yönetimsel zorlukların varlığını sürdürdüğünü göstermektedir. AB-Türkiye enerji ilişkilerinin geleceğinde, karşılıklı bağımlılık ve çok aktörlü yönetişim mekanizmalarının güçlendirilmesi stratejik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the energy cooperation between the European Union (EU) and Turkey within the framework of sustainability, energy security, and economic affordability. Energy is a strategic domain in terms of both economic development and environmental sustainability. The EU's efforts to accelerate the transition from fossil fuels to renewable energy sources, in line with policies such as the Green Deal and the 2030 Energy Strategy, have significantly influenced its energy relations with Turkey. Within the scope of this study, key concepts such as sustainable development, energy transition, energy justice, and regional integration are examined. The research employs the document analysis method, using policy papers, strategic reports, and academic publications as primary data sources. The findings indicate that Turkey has made significant progress in aligning its energy policies with those of the EU; however, technical, economic, and governance-related challenges persist. Strengthening mutual interdependence and multi-actor governance mechanisms appears to be of strategic importance for the future of EU-Turkey energy relations.