Mısır medeniyeti giysilerinin çağdaş modaya etkileri
The influence of Ancient Egyptian clothing on contemporary fashion
- Tez No: 980460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN BERKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Giysi tasarımı, Görsel kültür, Halk sanatı, Tasarım tarihi, Clothing design, Visual culture, Popular art, Design history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
Özet
Antik Mısır giyimi, tarihsel sürekliliği, sembolik gücü ve estetik mirasıyla çağdaş modanın vazgeçilmez ilham kaynaklarından biri olarak değerlendirilebilir. Araştırma, modanın dönemsel bir olgu olarak ve kültürel aktarım ve tarihsel hafızanın sürekliliğini yansıtan çok katmanlı bir ifade biçimi olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, Antik Mısır medeniyetinin giyim kültürünü tarihsel, kültürel ve estetik boyutlarıyla ele alarak, çağdaş modanın etkilerini incelemektedir. Araştırmada öncelikle Antik Mısır'ın hanedanlık dönemleri, dokuma teknikleri, kullanılan kumaş türleri, renk sembolizmi, aksesuarlar ve sosyal statüyle ilişkili giyim anlayışı değerlendirilmiştir. Mısır'ın tarihsel figürlerinin moda ikonları olarak konumları irdelenmiş, bu figürlerin dönemin estetik değerlerini, kadın kimliğini ve iktidar temsilini de yansıttığı görülmüştür. Bulgular, Antik Mısır modasının sadece kendi döneminde değil; sonraki yüzyıllarda da etkili olduğunu göstermektedir. Araştırma yöntemi olarak nitel bir yaklaşım benimsenmiştir. Konuyla ilgili akademik makale, tez ve tarihsel kaynaklar incelenmiş, müze koleksiyonları ve arkeolojik buluntular değerlendirilmiştir. Orta Çağ Avrupası'nda Mısır estetiğinin dini ve aristokratik giyim anlayışına yansıdığı, çağdaş dönemde ise; Chanel, Givenchy, Zuhair Murad ve Balmain gibi moda evlerinin koleksiyonlarında firavun estetiği, hiyeroglif desenleri ve altın işlemeleri de irdelenerek yorumlanmıştır. Bu durum, modanın kültürel süreklilik taşıyan bir olgu olduğunu ve geçmişin estetik kodlarının günümüzde yeniden üretildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the clothing culture of Ancient Egypt and its enduring impact on contemporary fashion. It examines dynastic periods, textile techniques, fabrics, color symbolism, accessories, and the relationship between dress and social hierarchy, while also analyzing figures such as Nefertiti and Cleopatra as early fashion icons. These figures embodied aesthetic values, femininity, and representations of power, which continue to inspire designers today. Using a qualitative methodology, the research draws on academic articles, theses, historical sources, museum collections, and archaeological findings. The results show that Ancient Egyptian fashion not only shaped its own time but also influenced later centuries, particularly through medieval European religious and aristocratic dress. In the modern era, fashion houses such as Chanel, Givenchy, Zuhair Murad, and Balmain have reinterpreted pharaonic aesthetics, hieroglyphic motifs, and gold embellishments in their collections. The findings highlight fashion as a phenomenon of cultural continuity, where ancient aesthetic codes are reimagined in the present. Ancient Egyptian clothing thus represents a vital source of inspiration, underscoring fashion as a multilayered form of expression that reflects cultural transmission and the persistence of historical memory.