Endometriozisi olan hastalarda taze ve dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferlerinin gebelik oranına etkisi
The effect of fresh versus frozen-thawed embryo transfer on pregnancy outcomes in women with endometriosis
  1. Tez No: 980465
  2. Yazar: AYTAKIN KHUDIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BATUHAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fet, Fresh, gebelik oranı, canlı doğum oranı, skleroterapi, endometrioma cerrahisi, endometriozis, FET, fresh, pregnancy rate, live birth rate, sclerotherapy, endometrioma surgery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada endometriozis tanısı almış, IVF/ICSİ planlanan hastalarda taze ve dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferlerinin gebelik sonuçlarını retrospektif olarak araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 2018-2025 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Sağlığı Teşhis Tedavi Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezinde 20-45 yaş arası endometriozis tanılı IVF/İCSİ yapılmış 100 hastanın dosyalarını retrospektif olarak inceledik. Taze ve Dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferi yapılan hastaların klinik gebelik, canlı doğum oranlarını karşılaştırdık. İkincil sonuç olarak endometrioma cerrahisi geçiren ve skleroterapi tedavisi almış hastalarda taze ve dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferinin gebelik oranına etkisini araştırdık. Bulgular: 100 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastaların %53,0'üne fet ve %47,0'sine fresh embriyo transferi yapıldı. Fet embriyo transferi yapılan hastaların ise %58,5'ine NC, %41,5'ine ise HRT uygulandı. Embriyo transferi yapılan hastaların %44,0'ünde klinik gebelik, %35,0'inde canlı doğum ve %7,0'sinde abortus gözlendi. Embriyo transfer türleri (fet ve fresh) arasında klinik gebelik, canlı doğum ve abortus oranları bakımından anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Embriyo transfer türleri (fet (NC) ve fresh) arasında klinik gebelik, canlı doğum ve abortus oranları bakımından anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Embriyo transfer türleri (fet (HRT) ve fresh) arasında klinik gebelik, canlı doğum ve abortus oranları bakımından anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Endometrioma cerrahisi yapılan 20 (%20,0) ve skleroterapi tedavisi gören 18 (%18,0) hasta vardı. Endometrioma cerrahisi yapılan hastalarda embriyo transfer türleri (fet ve fresh) arasında klinik gebelik, canlı doğum ve abortus oranları bakımından anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Skleroterapi tedavisi alan hastalarda embriyo transfer türleri (fet ve fresh) arasında klinik gebelik, canlı doğum ve abortus oranları bakımından anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda endometriozisli hastalarda taze ve dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferleri arasında klinik gebelik, canlı doğum oranları bakımından anlamlı fark bulunmadı. Bu alanda daha geniş hasta kohortuna sahip, randomize kontrollü çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the pregnancy outcomes of fresh and frozen–thawed embryo transfers in patients diagnosed with endometriosis who underwent IVF/ICSI treatment. Materials and Methods: Medical records of 100 patients aged between 20 and 45 years, diagnosed with endometriosis and treated with IVF/ICSI at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Reproductive Health Diagnosis, Treatment, Training, Research and Application Center between 2018 and 2025, were retrospectively analyzed. Clinical pregnancy and live birth rates were compared between patients who underwent fresh and frozen–thawed embryo transfers. As a secondary outcome, the impact of embryo transfer type (fresh vs. frozen–thawed) on pregnancy rates was evaluated in patients who had undergone endometrioma surgery or received sclerotherapy. Results: Among 100 patients included in the study, 53.0% underwent frozen–thawed embryo transfer (FET) and 47.0% underwent fresh embryo transfer. In the FET group, 58.5% of patients had natural cycle (NC) and 41.5% had hormone replacement therapy (HRT) cycles. Clinical pregnancy was achieved in 44.0% of patients, live birth in 35.0%, and abortion occurred in 7.0%. There were no statistically significant differences between fresh and frozen–thawed embryo transfer groups in terms of clinical pregnancy, live birth, or abortion rates (p>0.05). Similarly, no significant differences were observed between fresh and frozen (NC or HRT) subgroups (p>0.05). Twenty patients (20.0%) had undergone endometrioma surgery and eighteen patients (18.0%) had received sclerotherapy. In both subgroups, no significant differences were found between fresh and frozen–thawed embryo transfers regarding clinical pregnancy, live birth, or abortion rates (p>0.05). Conclusion: In patients with endometriosis, no significant differences were found in clinical pregnancy and live birth rates between fresh and frozen–thawed embryo transfers. Further randomized controlled studies with larger patient populations are required to confirm these findings.