Düşünme dostu olan ve olmayan sınıflarda örtük program: Ne kadar dost, ne kadar düşman?
Hidden curriculum in thinking-friendly and non-thinking-friendly classrooms: How much is friend, how much is enemy?
  1. Tez No: 980483
  2. Yazar: FATMA NUR ÜNVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİHA SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örtük program, düşünme dostu sınıf, düşünmeyi geliştirici öğretmen davranışları, düşünmeyi geliştirici öğrenci davranışları, düşünmeyi engelleyici davranışlar, karma araştırma, Hidden curriculum, thinking-friendly classroom, teacher behaviors that foster thinking, student behaviors that foster thinking, behaviors that hinder thinking, mixed research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ilkokul dördüncü sınıf öğretmenlerinin sınıflarında oluşturdukları örtük programın, öğrenme ortamlarınn düşünme dostu olup olmaması ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, karma araştırma desenine uygun olarak yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, belirlenen bir ilkokulda üç farklı dördüncü sınıf şubesine Düşünme Dostu Sınıf Ölçeği uygulanmış ve her bir sınıfın düşünme dostu sınıf özelliklerini taşıma düzeyleri incelenmiştir. Elde edilen ölçek puanlarına göre, en yüksek puana sahip olan sınıf (B şubesi) ile en düşük puana sahip olan sınıf (C şubesi) seçilerek, bu sınıflarda yapılandırılmış gözlem formuna dayalı sınıf içi gözlemler gerçekleştirilmiştir. Gözlemler sonucunda, B şubesinin düşünmeyi teşvik eden ve öğrenci merkezli bir sınıf ortamına sahip olduğu; buna karşılık C şubesinin daha otoriter, geleneksel ve düşünmeyi sınırlandıran bir sınıf yapısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin sınıflarında oluşturduğu örtük programın, sınıf iklimi ve öğrencilerin düşünme becerilerinin gelişimi üzerinde önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. B şubesinde görev yapan öğretmenin örtük olarak benimsediği değerlerin; öğrenciyi dinleyen, merak duygusunu teşvik eden ve hataları öğrenme fırsatı olarak gören bir yapı sunduğu gözlenmiştir. C şubesindeki öğretmenin ise örtük olarak disipline, tek doğruya ve bilgi aktarıcılığına odaklandığı ve düşünme dostu bir ortamın oluşmadığı görülmüştür. Araştırma sonucunda, düşünme dostu sınıfların inşasında öğretmenin açık program kadar örtük program yoluyla aktardığı mesajların da belirleyici olduğu vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda, öğretmenlerin örtük program farkındalıklarını artırmaya yönelik eğitimler almaları ve sınıf içi uygulamalarını bu bilinçle yapılandırmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between the hidden curriculum created by fourth-grade primary school teachers and the extent to which their classrooms can be considered thinking-friendly learning environments. Employing a mixed research design, the Thinking-Friendly Classroom Scale was administered to three fourth-grade sections of a selected primary school, and the degree to which each classroom demonstrated the characteristics of a thinking-friendly classroom was examined. Based on the results, the classroom with the highest score (Class B) and the classroom with the lowest score (Class C) were selected for further investigation through structured classroom observations. Findings indicated that Class B fostered a student-centered environment encouraging critical and creative thinking, whereas Class C exhibited a more authoritarian and traditional structure that constrained thinking. The results highlighted the critical role of the hidden curriculum in shaping classroom climate and promoting students' thinking skills. Specifically, the teacher in Class B implicitly adopted values that involved listening to students, encouraging curiosity, and viewing mistakes as opportunities for learning, while the teacher in Class C emphasized discipline, a single correct answer, and knowledge transmission, thereby limiting the creation of a thinking-friendly environment. The study concludes that in the development of thinking-friendly classrooms, the implicit messages conveyed through the hidden curriculum are as influential as the explicit curriculum. Accordingly, it is recommended that teachers receive training to raise their awareness of the hidden curriculum and structure their classroom practices with this consciousness.