EU green deal and taxonomy in aviation: The case of Turkish airlines
Havacılıkta Avrupa Birliği yeşil mutabakatı ve taksonomi: THY durumu
- Tez No: 980482
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: AB Yeşil Mutabakat, havacılık taksonomisi, sürdürülebilirlik, Türk Hava Yolları, sürdürülebilir havacılık yakıtları, operasyonel verimlilik, EU Green Deal, aviation taxonomy, sustainability, Turkish Airlines, sustainable aviation flows, efficiency
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Özet Bu tez, Avrupa Birliği'nin (AB) Yeşil Mutabakatı ve havacılık taksonomisinin Türk Hava Yolları (THY) üzerindeki etkilerini incelemektedir. Karbon emisyonlarını azaltmayı ve sürdürülebilirliği çeşitli sektörlerde teşvik etmeyi amaçlayan AB Yeşil Mutabakatı, havacılık sektörü için önemli zorluklar ve fırsatlar sunmakta, yeni çevresel ve düzenleyici standartlara uyumu gerektirmektedir. Çalışma, THY'nin 2018-2023 yılları arasındaki sürdürülebilirlik raporlarını ele alarak, şirketin taksonomi kriterlerine uyumunu ve operasyonlarına sürdürülebilirliği entegre etme stratejilerini değerlendirmek üzere nitel bir analiz yöntemi kullanmıştır. Bulgular, THY'nin sürdürülebilir uygulamaları benimseme yolunda önemli adımlar attığını, bunlar arasında filo modernizasyonu, sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) kullanımı ve operasyonel verimlilik iyileştirmelerinin bulunduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, fosil yakıtlara bağımlılık, finansal kısıtlar ve düzenleyici baskılar gibi sorunlar hâlâ kritik önem taşımaktadır. Araştırma ayrıca Yeşil Mutabakatın Türk havacılık sektörü üzerindeki daha geniş etkilerini vurgulamakta ve sektör uygulamalarının küresel sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu hale getirilmesine yönelik uygulanabilir öneriler sunmaktadır. THY'nin havacılıkta sürdürülebilirlik uygulamalarını hayata geçirme konusunda lider bir rol üstlendiğini ortaya koyan bu tez, havacılık sektöründe daha çevreci uygulamalara geçişin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Çalışma, yenilikçilik, yeşil finansman ve uluslararası iş birliğinin uzun vadeli çevresel ve ekonomik sürdürülebilirlikteki önemini vurgulamaktadır. Bu tez, uluslararası literatürdeki uygulamalarla tutarlı bir SWOT analizi uygulamıştır
Özet (Çeviri)
This thesis examines whether the European Union (EU) Green Deal and aviation taxonomy on Turkish Airlines (THY). The EU Green Deal, which aims to reduce carbon emissions and promote sustainability in various sectors, presents significant challenges and opportunities for sectors in particular. The study used a qualitative analysis method in the form of evaluating the company's compliance with the taxonomy criteria and its strategies to integrate sustainability into its operations by considering THY's sustainability reports between 2018 and 2023. The findings indicate that THY has taken important steps towards the progress of its sustainable practices, including fleet modernization, the use of sustainable aviation fuels (SAF) and efficiencies. However, problems such as fossil fuel-based relationships, financial constraints and comprehensive pressures continue and will be of critical importance. The research also emphasizes that the Green Deal has a broader scope on the Turkish Aviation sector and offers applicable recommendations for aligning sector practices with global sustainability goals. This thesis, which reveals that THY has taken a leading role in sustainable aviation practices, contributes to the comprehensive transition to more environmentally friendly practices in the activity sector. The study emphasizes the long-term temperature and economic sustainability increase of development, green resources and international cooperation. This thesis applies a SWOT analysis that is consistent with practices in international literature.