Aile sağlığı merkezine başvuran kadınların jinekolojik kanser farkındalığı ve korunma konusundaki bilgi düzeyleri
Gynecological cancer awareness and prevention knowledge levels of women applying to family health center
- Tez No: 980492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AYRALER, DR. ÖĞR. ÜYESİ SADETTİN OĞUZHAN TUTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: JİKFÖ, JKKBÖ, Jinekolojik Kanserler, Kanser farkındalığı, GCAS, GCPKS, Gynecological Cancers, Cancer Awareness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kadın bireylerin jinekolojik kanserlere ilişkin farkındalık düzeyleri ile jinekolojik kanserden korunmaya yönelik bilgi düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin yaş, eğitim durumu, medeni durum ve meslek gibi sosyo-demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel tanımlayıcı çalışma 1 Ocak 2024 ile 1 Ocak 2025 tarihleri arasında, Görele Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 30-50 yaş arası 312 kadın bireye üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama süreci hem online ortamda hemde yüzyüze anket yöntemi kullanılarak tamamlanmıştır. Katılımcılara,“Jinekolojik Kanser Farkındalık Ölçeği”,“Jinekolojik Kanserlerden Korunma Bilgi Ölçeği”ve“Sosyodemografik Veri Formu”uygulanmıştır. Veriler SPSS 26.0 ile analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Jinekolojik Kanserlerde Erken Tanı ve Bilgi Farkındalığı ile JKKBÖ toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı ve düşük düzeyde bir ilişki saptanmıştır (r =. 265, p <. 01). Bu alt boyut, aynı zamanda KÜO Kanserinden Korunma (r =. 267, p <. 01), KÜO Kanseri Belirtileri (r =. 220, p <. 01) ve KÜO Erken Tanı ve Fizyolojik Etkenler (r =. 191, p <. 01) ile de pozitif yönde anlamlı ilişkiler göstermektedir. Ancak, KÜO Doğuma İlişkin Riskler alt boyutu ile bu farkındalık düzeyi arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = –. 149, p <. 01). Bu bulgular, erken tanı ve bilgi farkındalığı arttıkça, doğuma ilişkin risk bilgisi dışında, genel korunma bilgisi ve belirtilere yönelik bilincin de arttığını göstermektedir. i Sonuç: jinekolojik kanser farkındalığındaki artışın, korunma bilgi düzeyiyle pozitif yönde anlamlı bir ilişki gösterdiğini ortaya koymaktadır.Doğum sayısı ve doğumla ilişkili risk faktörleri konusundaki bilgi eksikliğinin, farkındalık düzeyleriyle ters orantılı olduğu saptanmıştır .Bu paradoksal bulgu, özellikle üreme sağlığı ve obstetrik geçmişin jinekolojik onkoloji bağlamında göz ardı edilen bir bilgi açığına işaret etmekte olup, gelecekteki farkındalık programlarının bu spesifik alana odaklanarak yeniden yapılandırılması gerekliliğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: he aim is to determine the awareness levels of female patients regarding gynecological cancers and their knowledge levels about prevention of gynecological cancers, and to examine whether these levels differ according to socio-demographic variables such as age, educational status, marital status, and occupation. Material and Method: This cross-sectional descriptive study was conducted between January 1, 2024, and January 1, 2025, with 312 women aged between 30 and 50 who were registered at the Görele Family Health Center. The data collection process was completed through both online and face-to-face survey methods. Participants were administered the“Gynecological Cancer Awareness Scale,”the“Knowledge Scale on Prevention of Gynecological Cancers,”and a sociodemographic data form. The data were analyzed using SPSS 26.0, and a significance level of p < 0.05 was considered statistically significant. Results: A positive, statistically significant, and low-level correlation was found between early diagnosis and knowledge awareness in gynecological cancers and the total score of the Gynecological Cancer Prevention Knowledge Scale (r = .265, p < .01). This subdimension also showed positive and significant correlations with the“Prevention of Gynecological Cancers”subdimension (r = .267, p < .01),“Symptoms of Gynecological Cancers”(r = .220, p < .01), and“Early Diagnosis and Physiological Factors in Gynecological Cancers”(r = .191, p < .01). However, a negative and significant correlation was found between this awareness level and the“Birth-Related Risks in Gynecological Cancers”subdimension (r = –.149, p < .01). These findings indicate that as early diagnosis and knowledge awareness increase, general knowledge iii on prevention and awareness of symptoms also improve, except for knowledge related to birth-related risks. Conclusion: The increase in gynecological cancer awareness has been found to be positively and significantly associated with the level of knowledge on prevention. However, a lack of knowledge regarding the number of births and birth-related risk factors was found to be inversely proportional to awareness levels. This paradoxical finding highlights a specific knowledge gap, particularly in the context of reproductive health and obstetric history within gynecologic oncology. It underscores the need for future awareness programs to be restructured with a targeted focus on this specific area.