İletişim ve bilgi paylaşımının çalışan sesliliğine etkisi: Hastane çalışanları örneği
The effect of communication and information sharing onemployee voice: The case of hospital employees
- Tez No: 980496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kişiler arası iletişim, Interpersonal communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlık hizmetlerinin karmaşık yapısı, hastanelerde etkili iletişim ve bilgi paylaşımını zorunlu hale getirmektedir. Bu bağlamda iletişim ve bilgi paylaşımı, tıbbi ve idari süreçlerin sağlıklı yürütülmesi açısından kritik öneme sahiptir. Farklı meslek gruplarının bir arada çalıştığı hastanelerde iletişim, yalnızca bireyler arası ilişkiler için gerekli bir unsur değil, aynı zamanda tıbbi hizmetlerin işleyişini sağlayan bir araçtır. Güçlü iletişim ve bilgi paylaşımının gerçekleştiği kurumlarda, çalışanlar fikirlerini, önerilerini ve deneyimlerini daha fazla dile getirebilir. Dolayısıyla çalışan sesliliği, hastaneye katkı sağlama arzusunun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışan sesi ile söylemleri dikkate alınan çalışanlar motive olmakta, kendilerinin ve fikirlerinin değerli olduğunu hissetmekte, nihayetinde aidiyet duyguları artabilmektedir. Bu çalışma Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ndeki 413 sağlık çalışanının iletişim ve bilgi paylaşımı düzeylerinin seslilik davranışlarıyla arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada“İletişim ve Bilgi Paylaşımı Ölçeği”ile“Çalışan Sesliliği Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında demografik değişkenlerle ölçek ve alt ölçek boyut ortalamaları arasındaki istatistiksel olarak anlamlı farkları tespit etmek için t-testi ve ANOVA analizi kullanılmıştır. İletişim ve bilgi paylaşımının çalışan sesliliği davranışı üzerindeki etkisini test etmek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, iletişim ve bilgi paylaşımı ölçeği ve alt boyut puanları ayrı olarak değerlendirildiğinde cinsiyet, yaş, çalışılan birim, mesleki deneyim, çalışma yılı değişkenlerine göre anlamlı farklılık belirlendi. Çalışan sesliliği puanı medeni durum ve eğitim durumu değişilenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdi. İletişim ve bilgi paylaşımı ölçeği ve alt boyutları ile çalışan sesliliği arasında pozitif yönlü korelasyon sonuçları elde edildi. Ayrıca, iletişim ve bilgi paylaşımı ve tüm alt boyutlarının, çalışan sesliliği üzerinde anlamlı etkileri olduğu sonucuna varıldı. Sonuç olarak, çalışan sesliliğine önem veren hastanelerin iletişimi ve bilgi paylaşımını iyileştirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The complex structure of healthcare services makes effective communication and information sharing mandatory in hospitals. In this context, communication and information sharing are critical for the healthy execution of medical and administrative processes. In hospitals where different professional groups work together, communication is not only a necessary element for interpersonal relations but also a tool that ensures the functioning of medical services. In organizations with strong communication and information sharing, employees are more likely to voice their opinions, suggestions and experiences. Therefore, employee voices emerge because of the desire to contribute to the hospital. Employees whose discourses are considered with employee voice are motivated, feel that they and their ideas are valuable, and ultimately their sense of belonging may increase. This study was conducted to determine the relationship between communication and information sharing levels of 413 health care workers in Afyonkarahisar State Hospital and their vocalization behaviors.“Communication and Sharing of Information Scale.”and 'Employee Voice Scale' were used in the study. Within the scope of the research, t-test and ANOVA analysis were used to determine statistically significant differences between demographic variables and scale and subscale dimension averages. Multiple linear regression analysis was applied to test the effect of communication and information sharing on employee voice behavior. According to the results of the study, when the communication and information sharing scale and sub-dimension scores were evaluated separately, a significant difference was determined according to the variables of gender, age, unit of employment, professional experience, and years of employment. Employee voice score showed a statistically significant difference according to marital status and educational status variables. Positive correlation results were obtained between communication and information sharing scale and its sub-dimensions and employee voice. In addition, it was concluded that communication and information sharing and all its sub-dimensions had significant effects on employee voice. As a result, it is recommended that hospitals that attach importance to employee voice should improve communication and information sharing.