Genç güreşçilerin mental dayanıklıklarında sosyal desteğin ve sporda başarı yöneliminin etkisi
The impact of social support and sport achievement motivation on the mental toughness of young wrestlers
- Tez No: 980512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET MAVİBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Atletik zihinsel enerji, Perceived social support, Athletic mental energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Erzurum ilinde lisanslı olarak spor yapan genç erkek güreşçilerin algıladıkları sosyal destek ve sporda başarı yönelimlerinin mental dayanıklılıklarıyla ilişkisini ve bu değişkenlerin bazı demografik/sportif özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Yöntem: Araştırma nicel, betimsel ve ilişkisel tarama modelindedir. Uygun örnekleme ile seçilen 151 genç erkek güreşçiden veri toplanmıştır. Kişisel Bilgi Formu, Fiziksel Aktivitelerde Sosyal Destek Ölçeği, Sporda Başarı Amacı Ölçeği ve Sporda Mental Dayanıklılık Ölçeği kullanılmış; veriler betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü ANOVA ve çoklu doğrusal regresyon ile analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Genç güreşçilerin sosyal destek algıları orta, sporda başarı amaçları yüksek düzeydedir. Mental dayanıklılıkları“güven”boyutunda daha yüksek,“bağlılık”ve“kontrol”boyutlarında orta düzeydedir. Algılanan sosyal destek sporda başarı amacını (R=.305; R²=.093) ve mental dayanıklılığı (R=.237; R²=.056) pozitif ve anlamlı biçimde yordamaktadır. Sporda başarı amacının mental dayanıklılık üzerindeki etkisi daha sınırlı olmakla birlikte anlamlıdır (R=.170; R²=.029). Sonuç: Bulgular, genç güreşçilerin mental dayanıklılığının yalnızca bireysel özelliklere değil, algıladıkları sosyal destek düzeyi ve sporda başarıyı nasıl tanımladıklarına da bağlı olduğunu göstermektedir. Aile, antrenör ve akran desteğini artıran, görev/ustalık odaklı motivasyonu güçlendiren uygulamaların güreşçilerin mental dayanıklılıklarını destekleyebileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between perceived social support and achievement goal orientations in sport and mental toughness among young male wrestlers licensed in Erzurum, and to determine whether these variables differ according to certain demographic and sport-related characteristics. Methods: The study was designed as a quantitative, descriptive and correlational survey. Data were collected from 151 young male wrestlers selected through convenience sampling. A Personal Information Form, the Social Support in Physical Activity Scale, the Sport Achievement Goal Scale and the Sport Mental Toughness Questionnaire were used. The data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, one-way ANOVA and multiple linear regression, with the level of significance set at p<.05. Results: The wrestlers' perceived social support was at a moderate level, while their achievement goals in sport were at a high level. Their mental toughness was higher in the“confidence”dimension and at a moderate level in the“constancy/commitment”and“control”dimensions. Perceived social support positively and significantly predicted achievement goals in sport (R=.305; R²=.093) and mental toughness (R=.237; R²=.056). The effect of achievement goals in sport on mental toughness was more limited but still significant (R=.170; R²=.029). Conclusion: The findings indicate that young wrestlers' mental toughness depends not only on individual characteristics, but also on the level of social support they perceive and on how they define success in sport. It is suggested that practices which enhance family, coach and peer support and strengthen task/mastery-oriented motivation may help to foster wrestlers' mental toughness.