Sanayi sektöründe rekabet stratejilerinin analizi: Orta Doğu'daki gıda endüstrisi şirketlerine ilişkin bir vaka çalışması
Analysis of competition strategies in the industrial sector: A case study of food industry companies in the Middle East
  1. Tez No: 980513
  2. Yazar: TAREK RAMADAN M ALLAGHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM AVUNDUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beceri performansı, Bölgesel rekabet, Gastronomi endüstrisi, Süreç performansı, Teknolojik inovasyon, Skill performance, Regional competitiveness, Gastronomy industry, Process performance, Technological innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Orta Doğu gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, giderek daha dinamik hale gelen piyasa koşullarında rekabet stratejilerini nasıl oluşturduklarını ve uyguladıklarını incelemektedir. Araştırma, bu sektörde rekabet analizinin önemine vurgu yaparak başlamaktadır; bu sayede işletmeler, dış çevreyi daha derinlemesine anlayabilir, genişleme fırsatlarını ve tehditleri daha iyi değerlendirebilirler. Fiyatlandırma ve promosyondan dağıtım kanallarına, inovasyondan coğrafi büyümeye kadar uzanan en önemli stratejik eylemlerin yakından incelenmesi yoluyla, bu çalışma şirketlerin pazardaki sorunlarla nasıl başa çıktıklarını ortaya koymaktadır. Bölgedeki, önde gelen gıda şirketlerinin kapsamlı vaka analizleri, bu stratejilerin pratikteki yansımalarını güçlü bir şekilde gözler önüne sermekte ve rekabet avantajı elde etmedeki etkinliklerini değerlendirmektedir. Son olarak, bu çalışma yatırımcılar ve şirketler için stratejik bir bakış açısı sunmakta ve hızla değişen rekabet ortamında bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how businesses in the Middle East food industry formulate and execute competitive strategies to succeed under an increasingly dynamic market environment. The study commences by placing emphasis on the imperative of competition analysis in this industry to gain a deeper understanding of the external business world as well as appreciate opportunities for expansion and threats. By close analysis of the most important strategic actions, ranged from pricing and promotion to distribution channels, innovation, and geographical growth, the study describes how companies deal with the problems in the market. Intensive case examination of prominent food companies in the region makes the practical application of such actions resonate strongly and analyzes their efficacy in achieving competitive advantage. Finally, this study provides a strategic point of view for investors and companies, too, to make informed decisions in a rapidly changing competitive business environment.