Havalimanı performans ölçümlenmesinde çok boyutlu karma bir yaklaşım
A multidimensional mixed approach to airport performance measurement
  1. Tez No: 980511
  2. Yazar: SERHAN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA ÖZKÖK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Yönetim Bilişim Sistemleri, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Business Administration, Management Information Systems, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli mühendislik, Sivil havacılık, Çok kriterli karar verme, Computer aided engineering, Civil aviation, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Havalimanları, ekonomik büyümeyi, turizmi ve kıtalar arası kültürel bağlantıyı yönlendiren kritik öneme sahip yapılar olmaları nedeniyle, literatürde farklı açılardan ele alınarak kapsamlı araştırmalara konu olmuştur. Çalışmanın temel motivasyonu, havalimanı performans değerlendirmesine kapsamlı bir yaklaşım sağlamaktır. Geleneksel operasyonel verilere ek olarak, modelimiz yolcu hizmet kalitesi göstergeleri ve duygu analizi puanlarını da kullanır. Böylece havalimanı kullanıcıları yolcu segmentlerine bölünerek deneyim ve beklentilerinin yansıtıldığı çok boyutlu bir bakış açısı sunumu amaçlanmıştır. Bu bağlamda Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden TOPSIS ve Duygu Analizi yöntemleri birbirine entegre edilmiş ve nihai boyutu 20 havalimanı olan 2022 yılı Avrupa'nın 20.000.000 üzeri yolcu trafiğine sahip havalimanlarına uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda segmentlerin bazı öncelikleri örtüşürken bazılarının farklılık gösterdiği, genele bakıldığında servis kalitesi boyutlarından oturma alanlarının, genel temizliğin ve kuyruk sürelerinin ön plana çıktığı ve duygu puanlarının havalimanı sıralamalarını etkilediği görülmüştür. Genel sıralamaya göre en yüksek puanlı 3 havalimanı Fiumicino, Zurih ve İstanbul havalimanlarıdır. Hizmetleri farklı yolcu gruplarına göre uyarlamak, genel iyileştirme için önemli görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Airports, due to their critical role in driving economic growth, tourism, and intercontinental cultural exchange, have been the subject of extensive research from various perspectives in the literature. The primary motivation of this study is to provide a comprehensive approach to airport performance evaluation. In addition to traditional operational data, our model incorporates passenger service quality indicators and sentiment analysis scores. This allows for a multidimensional perspective by segmenting airport users into passenger groups, thereby reflecting their distinct experiences and expectations. In this context, the Multi-Criteria Decision-Making method TOPSIS has been integrated with sentiment analysis techniques, and the model has been applied to 20 major European airports with annual passenger traffic exceeding 20 million in 2022. The findings reveal that while some preferences overlap across passenger segments, notable differences also exist. Overall, service quality dimensions such as seating availability, general cleanliness, and queue durations emerged as prominent factors, and sentiment scores were found to influence airport rankings. According to the aggregated results, the top three airports are Fiumicino, Zurich, and Istanbul. Adapting services to meet the needs of different passenger groups appears to be crucial for overall improvement.