İskemik serebrovasküler hastalık ile başvuran hastalarda etiyolojik araştırmada ilk tanı olarak kanser saptanması ve kanser tanılı hastalarda iskemik serebrovasküler hastalık sıklığının değerlendirilmesi
- Tez No: 980546
- Danışmanlar: PROF. DR. İPEK MİDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kanser-ilişkili inme, iskemik serebrovasküler hastalık, hiperkoagülabilite, D-dimer, CRP, çoklu-arteriyel infarkt, okült malignite, Cancer-associated stroke, ischemic cerebrovascular disease, hypercoagulability, D-dimer, CRP, multi-arterial infarction, occult malignancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; iskemik serebrovasküler hastalık (İSVH) ile başvuran hastalarda altta yatan kanserin etiyolojik rolünü araştırmak, ilk kez kanser tanısı alan (okült malignite) olguların sıklığını belirlemek, kanser tanılı hastalarda İSVH gelişme süresini ve klinik-radyolojik özelliklerini değerlendirmek ve eşlik eden demografik özellikler, ek hastalıklar, kullanılan ilaçlar ile laboratuvar parametrelerinin (CRP ve D-dimer) İSVH ile ilişkisini incelemektir. Ayrıca kanser tanılı hastalarda gelişen İSVH'nin infarkt lokalizasyonları karşılaştırılmış ve bu hastalardaki hiperkoagülabilite profili değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2020 – Aralık 2024 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde iskemik serebrovasküler hastalık (İSVH) tanısı ile yatırılarak izlenen ve eş zamanlı malignitesi bulunan toplam 57 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar inme mekanizmalarına göre üç gruba ayrıldı: (1) Kanser-ilişkili inme (CAS) olarak tanımlanan ve konvansiyonel bir mekanizma ile açıklanamayan, embolik patern ağırlıklı olgular; (2) CAS + kardiyak mekanizma, yani malignite varlığına ek olarak atriyal fibrilasyon veya diğer kardiyoembolik kaynakların inme etiyolojisini oluşturduğu olgular; (3) CAS + büyük damar oklüzyonu, yani kanserli hastada büyük damar aterosklerozu/oklüzyonu ile açıklanabildiği olgular. Tüm hastalarda demografik özellikler, eşlik eden hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve laboratuvar parametreleri (CBC, CRP, D-dimer) kaydedildi. Malignite tanısı olan hastalar için kanser türü, tanı ile inme arasındaki süre değerlendirildi. Kraniyal MRG'de infarkt sayısı, yerleşimi ve tek-arteriyal/çoklu-arteriyal paternleri analiz edildi. İstatistiksel analizlerde p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışma, İSVH ve kanser arasında belirgin bir ilişki olduğunu göstermiştir. Toplam 57 hastanın yaklaşık %65'i erkek olup en sık görülen malignite akciğer kanseriydi. CAS grubunda infarktların çoğunlukla çoklu arteriyel dağılım gösterdiği saptandı. CAS, CAS+kardiyak mekanizma ve CAS+büyük damar oklüzyonu grupları arasında akut tedaviler (trombolitik/trombektomi) ve başvuru–taburculuk nörolojik skorları (NIHSS, mRS) açısından anlamlı fark bulunmadı. Laboratuvar incelemelerinde özellikle D-dimer ve CRP düzeylerinin yüksekliği, kanserle ilişkili hiperkoagülabiliteyi destekledi. Mortalitenin tüm gruplarda yüksek olduğu izlendi. 2 Sonuç: Kanser ve inme birlikteliği, prognozu olumsuz etkilemekte ve mortaliteyi artırmaktadır. İnme ile başvuran, özellikle etiyolojisi açıklanamayan hastalarda, altta yatan okült malignite olasılığı akılda tutulmalı ve yüksek riskli kanser türleri (akciğer, pankreas vb.) yönünden tarama yapılması önerilmektedir. Elde edilen veriler, iskemik serebrovasküler olay olgularında gizli kanser olasılığının erken fark edilmesi ve kanser hastalarında serebrovasküler olay riskinin daha doğru biçimde öngörülmesi için önemlidir. Kanser ile ilişkili inmelerin mekanizması klasik inmelerden farklı olduğu için, multidisipliner bir yaklaşım ve uygun tedavi stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the etiological role of underlying cancer in patients presenting with ischemic cerebrovascular disease (ICVD), to determine the frequency of newly diagnosed cancer (occult malignancy), to evaluate the time interval between cancer diagnosis and the development of ICVD in cancer patients, and to assess their clinical and radiological characteristics. In addition, the relationships between demographic features, comorbidities, medication use, laboratory parameters (CRP and D-dimer), and ICVD were examined. Infarct localization patterns in cancer patients with ICVD were compared, and their hypercoagulability profile was evaluated. Materials and Methods: A total of 57 patients who were hospitalized with a diagnosis of ICVD and had concurrent malignancy between January 2020 and December 2024 at the Neurology Clinic of Marmara University Pendik Training and Research Hospital were retrospectively analyzed. Patients were classified into three groups based on stroke mechanism: (1) Cancer-associated stroke (CAS), defined as embolic-appearing infarcts without an identifiable conventional mechanism; (2) CAS + cardiac mechanism, referring to cases in which atrial fibrillation or other cardioembolic sources contributed to stroke etiology in the presence of malignancy; (3) CAS + large-artery occlusion, referring to strokes attributable to intracranial or extracranial large-vessel atherosclerosis/occlusion in cancer patients. Demographic data, comorbidities, medication use, and laboratory parameters (CBC, CRP, D-dimer) were recorded for all patients. In patients with malignancy, cancer type and the interval between cancer diagnosis and stroke onset were evaluated. Infarct quantity, distribution, and single-arterial versus multi-arterial patterns were assessed on cranial MRI. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: The study demonstrated a significant association between ICVD and cancer. Among the 57 patients, approximately 65% were male, and lung cancer was the most common malignancy. In the CAS group, infarcts predominantly exhibited a multi-arterial distribution. No significant differences were observed among the CAS, CAS + cardiac mechanism, and CAS + large-artery occlusion groups regarding acute treatments (thrombolysis/thrombectomy) or admission-to-discharge neurological scores 4 (NIHSS, mRS). Elevated D-dimer and CRP levels supported the presence of malignancy-related hypercoagulability. Mortality rates were high across all groups. Conclusion: The coexistence of cancer and stroke negatively affects prognosis and increases mortality. In patients presenting with stroke, particularly those with unexplained etiology, the possibility of occult malignancy should be considered, and screening for high-risk cancer types (such as lung and pancreatic cancers) is recommended. The findings of this study emphasize the importance of early detection of hidden malignancy in ICVD cases and contribute to a more accurate prediction of cerebrovascular risk in cancer patients. Since the mechanism of cancer-associated stroke differs from that of conventional strokes, a multidisciplinary approach and the development of appropriate treatment strategies are essential.