Birden fazla evlilik yapmış bireylerin bağlanma stillerinin evlilik doyumu ile ilişkisi
The relationship between attachment styles and marital satisfaction in individuals with multiple marriages
  1. Tez No: 980577
  2. Yazar: YAĞMUR DURGUN
  3. Danışmanlar: DR. EMİNE YAĞMUR ZORBOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Marriage, Marital Satisfaction, Attachment Styles, Multiple Marriages, Family Counseling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
Özet
Evlilik, toplumda aile kurmanın ve bireyler arası bağın resmi bir ön şartı olarak görülmektedir. Günümüz kapitalist yaşamında bireyler, ilişkilerde ve evliliklerde de hızlı ve geçici tatmin arayışına girebilmekte, bu durum bazı evliliklerin sonlanmasına ve bireylerin birden fazla evlilik yaşamasına yol açmaktadır. Bu araştırmada, birden fazla evlilik yapmış bireylerin evlilik doyum düzeyleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında Türkiye'nin farklı illerinden 200 bireye Kişisel Bilgi Formu, Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Evlilik Yaşam Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, birden fazla evlilik yapmış bireylerin evlilik doyumu ve alt boyutlarının cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve algılanan sosyoekonomik durum, bağlanma stillerinde ve kısmen evlilik doyumunda anlamlı farklılıklar oluşturmaktadır. Diğer demografik değişkenler (eşin yaşı, eşin eğitim düzeyi, çocuk sayısı) ise anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Bu bulgular, birden fazla evlilik yapmış bireylerin evlilik doyumunu etkileyen faktörlerin çok boyutlu olduğunu göstermekte ve aile danışmanlığı ile evlilik terapisi uygulamalarında bu değişkenlerin dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler Evlilik, Evlilik Doyumu, Bağlanma Stilleri, Birden Fazla Evlilik, Aile Danışmanlığı
Özet (Çeviri)
Marriage is considered a formal prerequisite for establishing a family and interpersonal bonds in society. In today's capitalist lifestyle, individuals may seek rapid and temporary satisfaction in relationships and marriages, which can lead to the termination of some marriages and result in individuals experiencing multiple marriages. This study examines the marital satisfaction levels of individuals who have had multiple marriages. The research was conducted with 200 participants from different provinces of Turkey, utilizing a Personal Information Form, the Attachment Styles Scale, and the Marital Satisfaction Scale. The results indicate that among individuals with multiple marriages, marital satisfaction and its sub-dimensions exhibit significant differences based on gender, age, education level, and perceived socioeconomic status, as well as in attachment styles. Other demographic variables (spouse's age, spouse's education level, number of children) did not show significant differences. These findings suggest that factors affecting marital satisfaction in individuals with multiple marriages are multidimensional and highlight the importance of considering these variables in family counseling and marital therapy practices.