Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrencilerine yönelik görüşlerinin belirlenmesi
Determining the opinions of classroom teachers regarding students receiving education through mainsteaming/inclusion
- Tez No: 980578
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim, sınıf öğretmeni, özel gereksinimi olan birey, öğretmen görüşleri, mainstraming/inclusion education, classroom teacher, individual with special needs, teacher opinions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrencileri hakkındaki görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarına bakış açılarını belirlemek, uygulama sürecinde karşılaştıkları sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ortaya koymak bu çalışmanın alt amaçlarıdır. Çalışmada temel nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma, 2024-2025 eğitim öğretim yılında sınıfında özel gereksinimi olan öğrenci bulunan 13 sınıf öğretmeni ile görüşmeler yapılarak yürütülmüştür. Araştırma bulguları, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitime ilkesel düzeyde olumlu yaklaştıklarını ancak uygulamada ciddi zorluklar yaşadıklarını ortaya koymuştur. Özellikle sınıf mevcutlarının kalabalık olması, destek hizmetlerinin yetersiz olması, bireyselleştirilmiş eğitim programlarının etkili bir şekilde uygulanamaması, aile ile öğretmen arasındaki iş birliğinin yetersiz olması süreci zorlaştıran başlıca etkenler olarak öne çıkmıştır. Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrencilerinin akranlarıyla en çok yaşadığı sorunlar ise iletişim güçlükleri ve dışlanma olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the opinions of classroom teachers regarding students receiving education through mainstreaming/inclusion. The sub-purposes of the study are to identify classroom teachers' perspectives on the practice of mainstreaming/inclusion, to reveal the problems they encounter during the implementation process, and to present solution proposals for these problems. The study was carried out using the basic qualitative research method. It was conducted in the 2024–2025 academic year through interviews with 13 classroom teachers who had children with special needs in their classrooms. The findings of the research revealed that the majority of teachers approached mainstreaming/inclusion positively at a principled level, but experienced serious difficulties in practice. In particular, overcrowded classrooms, insufficient support services, the ineffective implementation of individualized education programs, and inadequate cooperation between families and teachers emerged as the main factors complicating the process. The problems most frequently experienced by students receiving education through mainstreaming/inclusion with their peers were identified as communication difficulties and exclusion