Örgütsel muhalefet, politik davranış algısı ve etik körlük arasındaki ilişkiler
Relationships amongs political behavior perception, organizational dissent and ethical blindness
- Tez No: 980698
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN NUR KARABEY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Muhalefet, Etik Körlük, Politik Davranış Algısı, Organizational Dissent, Ethical Blindness, Political Behavior Perception
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, örgütsel muhalefetin etik körlük üzerindeki etkisinde politik davranış algısının rolünü ortaya koymaktır. Bu amaç kapsamında örgütsel muhalefet, etik körlük ve politik davranış algısı kavramları ilgili yazın çerçevesinde incelenmiş ve birbirleriyle ne ölçüde ilişkili oldukları araştırılmıştır. Gerekçelendirilen literatür taraması sonrasında, örgütsel muhalefetin etik körlüğü azaltacağı ve politik davranış algısının bu etkide aracı rolü olabileceği öngörüsüyle araştırma modeli oluşturulmuştur. Modelin test edilmesi amacıyla, eğitim sektörü sendika yönetici ve temsilcilerine yapılan anketten 404 veri elde edilmiş ve uygun istatistiki analizlerle değerlendirmeleri yapılmıştır. Sonuçlara göre, örgütsel muhalefet etik körlüğü ve politik davranış algısını azaltmaktadır ve örgütsel muhalefetin etik körlük üzerindeki azaltıcı etkisinde politik davranış algısı kısmi aracı rol sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal the role of political behavior perception in the impact of organizational dissent on ethical blindness. Within the scope of this purpose, the concepts of organizational dissent, ethical blindness and political behavior perception were examined within the framework of the related literature and it was investigated to what extent they were related to each other. After justified literature review, a research model was created with the foresight both that organizational dissent would reduce ethical blindness and that political behavior perception might play a mediating role in this effect. In order to test the model, 404 data were obtained through a survey conducted on union managers and representatives in the education sector. The analyzes were carried out with the use of appropriate statistical techniques. According to the results; organizational dissent reduces ethical blindness and political behavior perception, and political behavior perception plays a partial mediator role in the reducing effect of organizational dissent on ethical blindness.