2019 Türkçe dersi öğretim programı ve 2024 ilkokul Türkçedersi öğretim programının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative analysis of the 2019 Turkish languagecurriculum and the 2024 primary school Turkish language curriculum
- Tez No: 980697
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SEYİT ERTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders programları, Eğitim programları, Curriculum, Education programs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı (TDÖP) ile 2024 İlkokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın (İTDÖP) karşılaştırmalı olarak incelenmesini ve değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi deseniyle yürütülen çalışmada, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi öğretim programları veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Veriler, önceden belirlenmiş temalar doğrultusunda betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, 2019 TDÖP'ün yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde temel dil becerilerini (dinleme, konuşma, okuma, yazma) dengeli biçimde geliştirmeye odaklandığını, dil öğretimini günlük yaşamla ilişkilendirdiğini göstermiştir. Buna karşın 2024 İTDÖP'ün, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda dijital okuryazarlık, medya ve görsel okuryazarlık, değerler eğitimi, empati, toplumsal sorumluluk ve kapsayıcı eğitim gibi alanlara vurgu yaptığı belirlenmiştir. Her iki programın ortak noktaları arasında Türkçenin doğru, etkili ve estetik kullanımını sağlama, kültürel değerlerin aktarımı ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi yer almaktadır. Ancak 2024 İTDÖP, dijitalleşme, beceri temelli öğretim ve sosyal-duygusal öğrenme boyutlarında yenilikçi revizyonlar içermesi bakımından 2019 TDÖP'ten ayrılmaktadır. Bu farklılıklar, Türkçe öğretiminin gelecekteki yönelimleri açısından önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine and evaluate the 2019 Turkish Language Curriculum (TDÖP) and the 2024 Primary School Turkish Language Curriculum (İTDÖP). The research was conducted using the document analysis design, one of the qualitative research methods, and the official curriculum documents published by the Ministry of National Education served as the primary data source. The collected data were analyzed through descriptive analysis based on predetermined themes. The findings indicate that the 2019 TDÖP, grounded in the constructivist approach, focuses on the balanced development of fundamental language skills—listening, speaking, reading, and writing—and emphasizes linking language teaching to real-life contexts. In contrast, the 2024 İTDÖP, structured around the“Century of Türkiye Maarif Model,”highlights digital literacy, media and visual literacy, values education, empathy, social responsibility, and inclusive education. Both curricula share the common objectives of promoting the correct, effective, and aesthetic use of Turkish, transmitting cultural values, and enhancing students' communication skills. However, the 2024 İTDÖP distinguishes itself through innovative revisions in digitalization, skill-based instruction, and socio-emotional learning. These differences provide significant insights into the future orientation of Turkish language education.