Acil serviste geriatrik hastaların beslenme risklerinin değerlendirilmesi: 24 saatlik çok merkezli fotoğraf çekme çalışması
Assessing nutritional risks of geriatric patients in the emergency department: A 24-hour multicenter snapshot study
  1. Tez No: 980724
  2. Yazar: MUHAMMED MERT CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKKAN AVCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, Acil Servis, Malnütrisyon, GNRİ, mNUTRIC, SOFA, APACHE-II, Mortalite, Geriatrics, Emergency Department, Malnutrition, GNRI, mNUTRIC, SOFA, APACHE-II, Mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil Serviste Geriatrik Hastaların Beslenme Risklerinin Değerlendirilmesi: 24 Saatlik Çok Merkezli Fotoğraf Çekme Çalışması Giriş ve Amaç: Acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda nütrisyonel riskin erken dönemde, acil başvurudan itibaren değerlendirilmesi ve Malnütrisyon Risk Skorlarıyla Fizyolojik Risk Skorları'nın karşılaştırılarak, 30 günlük mortalite ile ilişkisini araştırmak. Yöntem: 15 Şubat 2025'te 20 merkezde eşzamanlı yürütülen, 24 saatlik çok merkezli prospektif kohort çalışmasında, yoğun bakıma yatış endikasyonu olan travma dışı 150 hasta dahil edildi. Başvuruda NRS-2002, GNRI, MUST, mNUTRIC, SOFA ve APACHE-II skorları hesaplandı; demografik-vital bulgular, laboratuvar parametreleri ve tedavi gereksinimleri kaydedildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 75,3±7,4 yıl; %42,7'si kadın idi. 30 günlük mortalite %21,3 bulundu. Malignite öyküsü (p=0,028), mekanik ventilatör (%71,1'e karşı %4,5; p<0,001) ve inotrop desteği (%65,9'a karşı %2,8; p<0,001) mortalite ile ilişkiliydi. Ölenlerde sistolik-diyastolik kan basıncı, total kalsiyum, hemoglobin-hematokrit ve albümin daha düşüktü; kreatinin, AST, PTZ-INR, prokalsitonin ve CRP değerleri daha yüksekti (tümü p<0,05). Tek değişkenli analizde GNRI daha düşük; SOFA, mNUTRIC, MUST, NRS-2002 ve APACHE-II daha yüksekti (tümü p≤0,004). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde SOFA mortaliteyi öngörmede bağımsız değişken olarak bulundu (OR 1,30; %95 GA 1,03–1,63; p=0,028). ROC analizinde mortaliteyi öngörme gücü: SOFA (AUC 0,87); APACHE-II (0,85); mNUTRIC (0,83); GNRI (0,79); NRS-2002 (0,67); MUST (0,66) (tümü p≤0,007). Sonuç: Acil servise başvuran ve yoğun bakıma yatış endikasyonu bulunan geriatrik hastalarda Nütrisyonel Risk Skorları: mNUTRIC, GNRI, NRS-2002 ve MUST; 30 günlük mortalite ile anlamlı olarak ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde kısa dönem mortalitenin en güçlü bağımsız belirleyicisi SOFA olsa da, nütrisyonel skorlar mortalite riskinin erken öngörülmesinin ve erken beslenme müdahalelerinin önceliklendirilmesine klinik katkı sağlar. Bu nedenle, acil serviste fizyolojik skorların yanında sistematik nütrisyonel taramanın rutin bakıma entegrasyonu önerilir.
Özet (Çeviri)
Assessing Nutritional Risks of Geriatric Patients in the Emergency Department: A 24-Hour Multicenter Snapshot Study Objective: This study aimed to evaluate the early assessment of nutritional risk in patients aged ≥65 years presenting to the emergency department (ED) and to investigate its relationship with 30-day mortality by comparing malnutrition risk scores with physiological severity scores. Methods: In this 24-hour, multicenter prospective cohort study conducted simultaneously across 20 centers on February 15, 2025, 150 non-trauma patients with an indication for intensive care unit (ICU) admission were enrolled. Upon presentation, NRS-2002, GNRI, MUST, mNUTRIC, SOFA, and APACHE-II scores were calculated. Demographic and vital parameters, laboratory findings, and treatment requirements were recorded. Findings: The mean age of patients was 75.3 ± 7.4 years, and 42.7% were female. The 30-day mortality rate was 21.3%. A history of malignancy (p = 0.028), requirement for mechanical ventilation (71.1% vs. 4.5%; p < 0.001), and inotropic support (65.9% vs. 2.8%; p < 0.001) were significantly associated with mortality. Non-survivors had lower systolic-diastolic blood pressure, total calcium, hemoglobin, hematocrit, and albumin, while creatinine, AST, PT/INR, procalcitonin, and CRP levels were higher (all p < 0.05). In univariate analysis, GNRI was lower, whereas SOFA, mNUTRIC, MUST, NRS-2002, and APACHE-II scores were higher among non-survivors (all p ≤ 0.004). In multivariate logistic regression, SOFA was identified as an independent predictor of mortality (OR 1.30; 95% CI 1.03–1.63; p = 0.028). The predictive performance for 30-day mortality was as follows: SOFA (AUC 0.87), APACHE-II (0.85), mNUTRIC (0.83), GNRI (0.79), NRS-2002 (0.67), and MUST (0.66) (all p ≤ 0.007). Conclusion: In geriatric patients presenting to the ED with an indication for ICU admission, nutritional risk scores-mNUTRIC, GNRI, NRS-2002, and MUST-were significantly associated with 30-day mortality. Although SOFA remained the strongest independent predictor in multivariate analysis, nutritional risk scores contribute to early mortality risk estimation and prioritization of early nutritional interventions. Therefore, integrating systematic nutritional screening into routine emergency care, alongside physiological scoring systems, is strongly recommended.