Bina dışı havadan izole edilen mikrofungusların hemolitik ve enzimatik aktiviteleri yönünden araştırılması
Investigation of microfungi isolated from outdoor air in terms of hemolytic and enzymatic activities
- Tez No: 980728
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KALYONCU, DR. EMİNE ALTINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hava mikrobiyolojisi, Air microbiology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma ile Manisa İli, Yunusemre ilçesindeki beş istasyondan bina dışı havasal mikrofungus izolasyonu yapılarak, bu fungusların tanımlanması, üç farklı enzim açısından taranması ve hemolitik aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mikrofungus izolasyonu 2023 yılı Ekim ayı ile 2024 yılı Temmuz ayları arasında gravimetrik yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında 200 petri kabında toplam 4694 mikrofungus kolonisi sayılmış, tanımlama işlemleri neticesinde de 9 genusa ait 20 tür teşhis edilmiştir. Tespit edilen tür sayılarının çokluğuna göre ilk dört genus sırasıyla Aspergillus, Penicillium, Alternaria ve Cladosporium dur. İzolasyonu yapılan mikrofunguslar amilaz, lipaz ve proteaz enzimlerini üretme potansiyellerini belirlemek için petri kabında tarama testlerine tabi tutulmuşlardır. Ayrıca önemli bir virülans faktörü olan hemolitik aktivite yönünden de kanlı agar besiyerinde gelişimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to isolate indoor airborne microfungi from five stations in Manisa Yunusemre district, identify these fungi, screen them for three different enzymes, and determine their hemolytic activity. The microfungal isolation was carried out using the gravimetric method between October 2023 and July 2024. A total of 4694 microfungal colonies were counted in 200 petri dishes, and 20 species belonging to nine genera were identified as a result of the identification. The top four genera identified by the highest number of species were Aspergillus, Penicillium, Alternaria, and Cladosporium, respectively. The isolated microfungi were subjected to screening tests in petri dishes to determine their potential to produce amylase, lipase, and protease enzymes. Their growth was also examined on blood agar for hemolytic activity, an important virulence factor.