Günlük hayatta izolasyon imgeleri
Images of isolation in daily life
- Tez No: 980737
- Danışmanlar: DOÇ. SERAP EMMUNGİL KARAMANOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Güzel sanatlar, Fine arts
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
İzolasyonun, tarihselliği ve güncelliğinden yola çıkılarak, toplumsal yönetim sistemleriyle ilişkisi incelenen günlük hayatta izolasyonun sanatsal imgeleri, bu tezde kişilerin izole oldukları çeşitli durumlarla birlikte ele alınmıştır. Michel Foucault'nun, Karl Marx ve Friderich Engels'in düşüncelerinden hareketle kapitalist yönetim sisteminin sebep olduğu yabancılaşma, kişilerin toplumda izole hissetmesi sonuçlarıyla değerlendirilmiştir. Günlük hayata kavramsal yaklaşım geliştirebilmek ve günlük hayatta boş vakitlerde yaşanan yabancılaşmayı açıklayabilmek için Henri Lefebvre'nin görüşlerinden faydalanılmıştır. Mekânın kavramsal tartışmasında Martin Heidegger, Michel de Certeau ve Michel Foucault'nun düşüncelerine karşılaştırmalı olarak başvurulmuştur. İzolasyonun yaşandığı özel bir mekân olan ev ayrıca ele alınmış ve ev tartışması için fenomenoloji ile psikolojinin yaklaşımlarından faydalanılmıştır. Bu noktada Gaston Bachelard, Alberto Eiguer, Sigmund Freud ve Carl Gustave Jung'un düşünceleri ile bu konuda yapılan sanatsal çalışmalar değerlendirilmiştir. Tez kapsamında üretilen sanatsal çalışmaların konusunu, günlük hayatta izolasyon mekânı ile kamusal ve özel mekânlarda izolasyon oluşturmuş; izolasyonun ev içindeki etkilerinden yola çıkılarak, bireylerin mekânla birlikte değişimleri, değişimin duygusal yansımaları ve üretilen sanat eserlerine olan kavramsal etkileri bir arada ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The artistic images of isolation in daily life were explored alongside various situations in which individuals find themselves isolated. Drawing from both historical and contemporary perspectives, the relationship of isolation with social governance systems was examined. Based on the ideas of Michel Foucault, Karl Marx and Friedrich Engels, the alienation caused by capitalist system and the resulting sense of isolation within society were addressed. To develop a conceptual approach to daily life and explain the experience of alienation during leisure time, the perspectives of Henri Lefebvre were utilized. Within the scope of the thesis, the space in which isolation is experienced in daily life—including both public and private spheres—became the subject of artistic works. For the conceptual discussion of space, the ideas of Martin Heidegger, Michel de Certeau, and Michel Foucault were examined comparatively. The home, as a unique space where isolation is experienced, was addressed separately, drawing on approaches from phenomenology and psychology. In this section, artistic works on this subject were evaluated through the perspectives of Gaston Bachelard, Alberto Eiguer, Sigmund Freud and Carl Gustav Jung. In the artistic works produced within the scope of the thesis, the effects of isolation within the home, the transformations of individuals along with their spaces, the emotional reflections of these changes, and their conceptual influence on the artworks were considered together.