Reklamlarda ünlü kullanımının satın alma niyeti üzerindeki rolü: Kozmetik ürün reklamları üzerine nicel bir araştırma
The role of celebrity use in advertisements on purchase intention: A quantitative research on cosmetic product advertisements
  1. Tez No: 980772
  2. Yazar: SUNA ZAİF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Reklamcılık, Advertising
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Reklamlarda ünlü kullanımı çerçevesinde araştırmanın amacı, reklamlarda ünlü kullanımının satın alma niyeti üzerindeki rolünü kozmetik reklamlarından hareketle incelemektir. Bu kapsamda bir tarama araştırması yürütülmüş ve toplam 494 katılımcıdan elde edilen veriler çeşitli istatistiksel teknikler aracığıyla analiz edilmiştir. Kozmetik ürün reklamlarında ünlü kullanımı açısından en yüksek ortalamaya sahip olan boyutun güvenilirlik olduğu belirlenmiştir. Bahsi geçen boyutu sırasıyla uzmanlık, ürünle ilgili olma, çekicilik ve popüler olma boyutları takip etmiştir. Güvenilirlik boyutu ve uzmanlık boyutu ile satın alma niyeti arasında pozitif, anlamlı ve çok zayıf düzeyde bir ilişki ortaya çıkmıştır. Ürünle ilgili olma, çekicilik ve popüler olma ile satın alma niyeti arasında ise pozitif, anlamlı ve zayıf düzeyde bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research within the framework of celebrity use in advertisements is to analyse the role of celebrity use in advertisements on purchase intention based on cosmetic advertisements. In this context, a survey study was conducted and the data obtained from a total of 494 participants were analyzed using various statistical techniques. It was determined that the dimension with the highest average in terms of celebrity use in cosmetic product advertisements was reliability. The aforementioned dimension was followed by the dimensions of expertise, product relevance, attractiveness and popularity, respectively. A positive, significant and very weak relationship was found between the dimensions of reliability and expertise and purchase intention. A positive, significant and weak relationship was found between product relevance, attractiveness and popularity and purchase intention.