Türkiye'deki ticari bankaların finansal performanslarının SD ve ARLON yöntemleriyle incelenmesi
An analysis of the financial performance of commercial banks in Turkey using SD and ARLON methods
- Tez No: 980779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPTEKİN ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: BİST, ARLON, ÇKKV, Performans Analizi, BIST, ARLON, Multi-criteriadecision-making, performanceanalysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bankalar için faaliyet dönemlerinde yapılan performans değerlendirmeleri artan rekabet ortamı içerisinde giderek önemli bir hal almaya başlamıştır. İfade edilebilir ki bankalar söz konusu rekabetçi ortamda yalnızca belirli dönemler sonunda değil anlık olarak performans ölçümü yapmak zarureti içerisine girmişlerdir. Örneğin, bu çalışmada değerlendirme konusu bankalar BİST'te işlem görmektedirler ve bu nedenle performanslarını anlık olarak değerlendirme durumunda kalmaktadırlar. Bu çalışmada 3 adeti kamu sermayeli 3 adeti ise özel sermayeli olmak üzere BİST'te işlem gören Akbank Türk Anonim Şirketi, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi, Türkiye İş Bankası Anonim Şirketi, Yapı ve Kredi Bankası Anonim Şirketi, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı bankalarının 2024 yılı son çeyrek mali verileri Alınan Krediler/Toplam Varlıklar, Toplam Mevduat/Toplam Varlıklar, Duran Varlıklar/Toplam Varlıklar, Toplam Krediler/Toplam Aktifler, Sermaye Yeterlilik Oranı, Diğer Faaliyet Giderleri/Toplam Varlıklar, Likit Varlıklar/Kısa Vadeli Yükümlülükler ve Özsermaye Karlılığı oranları ile değerlendirilmiş, söz konusu oranlar ÇKKV yöntemlerinden SD Yöntemi ve ARLON yöntemiyle analize tabi tutulmuş ve belirli kriterler etrafında ilgili bankaların performans analizleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Performance evaluations conducted during the operating periods of banks have become increasingly important in an environment of growing competition. It can be said that banks have been compelled to measure their performance not only at the end of specific periods but also on an ongoing basis in this competitive environment. For example, the banks evaluated in this study are traded on the BIST and are therefore required to evaluate their performance on an ongoing basis. This study evaluates the financial data of the fourth quarter of 2024 for Akbank Türk AnonimŞirketi, Türkiye Halk BankasıAnonimŞirketi, Türkiye İşBankasıAnonimŞirketi, YapıveKrediBankasıAnonimŞirketi, Türkiye CumhuriyetiZiraatBankasıAnonimŞirketi, and Türkiye VakıflarBankası Türk AnonimOrtaklığı. These ratios were evaluated using the following metrics: Loans Received/Total Assets, Total Deposits/Total Assets, Fixed Assets/Total Assets, Total Loans/Total Assets, Capital Adequacy Ratio, Other Operating Expenses/Total Assets, Liquid Assets/Short-Term Liabilities, and Return on Equity ratios. These ratios were analyzed using the SD Method and ARLON method from the MCDM methods, and performance analyses of the relevant banks were conducted based on specific criteria.