Çizgi romandan sinemaya anlatı uyarlamaları: Kara Murat örneği
Narrative adaptations from comics to cinema: The example of Kara Murat
- Tez No: 980792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSNÜ ÇAĞLAR DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Eyleyenler modeli, Palimpsest, Sinema, Uyarlamalar, Actors model, Palimpsest, Cinema, Adaptations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Kara Murat anlatı serisindeki beş çizgi roman ve bunlardan uyarlanan filmleri yapısalcı analizle incelemektir. Çalışma, Greimas'ın Eyleyenler Modeli ile Linda Hutcheon'un“Palimpsest”uyarlama yaklaşımını kullanarak, uyarlama sürecindeki anlatısal yapıları, karakter rollerini ve temaları çözümlemeyi hedeflemiştir. Bulgular, Eyleyenler Modeli'nin farklı mecraları karşılaştırmada işlevsel bir çerçeve sunduğunu doğrulamaktadır. Kara Murat'ın“özne”rolü ve düşmanlarının“engelleyici”rolleri gibi temel anlatısal işlevlerin uyarlamalar boyunca korunduğu tespit edilmiştir. Ancak, bu rollerde Hutcheon'un yaklaşımında yer alan“yineleme, değişim/yorum ve dönüşüm”unsurlarının da etkili olduğu belirlenmiştir. Öte yandan, her iki mecranın anlatısal yolculukları,“eyletim, edinç, edim, tanınma/yaptırım”aşamaları açısından büyük bir yapısal paralellik sergilemektedir. Bu sonuçlar, Kara Murat filmlerinin temel hikâye izlerini korurken, sinemanın kendine özgü dinamikleri doğrultusunda karakter ve olay örgülerinde yorum ve dönüşümlere gittiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine five comic books in the Kara Murat narrative series and the films adapted from them through structural analysis. Using Greimas's Actant Model and Linda Hutcheon's“Palimpsest”adaptation approach, the study aims to analyze the narrative structures, character roles, and themes in the adaptation process. The findings confirm that the Actants Model provides a functional framework for comparing different media. It was found that basic narrative functions, such as Kara Murat's role as the“subject”and his enemies' roles as“obstacles,”were preserved throughout the adaptations. However, it was also determined that the elements of“repetition, varitation/interpretation, and transformation”in Hutcheon's approach were also effective in these roles. On the other hand, the narrative journeys of both media exhibit a significant structural parallelism in terms of the stages of“manipulation, competence, performance, sanction.”These results show that while the Kara Murat films preserve the basic storylines, they undergo interpretation and transformation in terms of character and plot in line with the unique dynamics of cinema.