İnsan haklarına yönelik yapılan düzenlemelerin Jandarma Teşkilatına yansıması
Reflection of the regulations on human rights on the Gendarmerie Organization
- Tez No: 980791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM SAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Jandarma, Gendarmerie
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanlık, var olduğu günden beri kendisini güvenli bir ortam oluşturmaya adamıştır. Adil ve güvenli bir yaşam arzulayan insanlık devleti oluşturarak bazı haklarını, yetkilerini ona devretmiştir. İnsan üstü bir yapı olan ve insanlığa teminat olan devlet, sahip olduğu yetkileri kullanmak ve insanlığın taleplerini karşılamak için örgütlenerek gelişim göstermiştir. Devlet insanların güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak ve düzenin bozulmasını engellemek için kolluk kuvvetlerine ihtiyaç duymuş olup, kolluk kuvvetlerinin örgütlenmesini sağlamıştır. Kolluk kuvvetleri, sundukları kolluk hizmetleri nedeniyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nazaran daha hassas bir konuma sahiptirler. Kolluk kuvvetleri emniyet ve asayişi sağlayarak kamu düzenini, hak ve özgürlükleri korurlar. Halkın güven içerisinde yaşamlarını yürütmelerini sağlarlar. Kolluk yaşanabilir güvenli ortamı sağlarken kimi yetkileri kullanmaktadır. Kolluğun sahip olduğu yetkilerin oldukça kapsamlı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle keyfi yetki kullanımının önüne geçilmesi önem arz etmektedir. Bilindiği gibi kurum ve kuruluşlar yaptıkları iş ve işlemler kapsamında çeşitli denetimlere tabii tutulmaktadır. Bu bağlamada kolluk kuvvetleri de gerek sundukları kolluk hizmetleri doğrultusunda gerekse sahip oldukları yetkiler doğrultusunda birtakım denetim mekanizmaları tarafından kontrol altında tutulmaktadırlar. Söz konusu denetim mekanizmalarıyla yapılan iş ve işlemlerin hesap verilebilirliği sağlanmaktadır. Çalışmada, açık kaynak araştırması yapılmış olup, iç güvenlik konularında son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler sonucunda hesap verilebilir bir kolluk anlayışının gelişim gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Humanity has devoted itself to creating a safe environment since the day it came into existence. Desiring a fair and safe life, humanity has created the state and transferred some of its rights and powers to it. The state, which is a human-based structure and a guarantee for humanity, has developed by organising itself to use its powers and meet the demands of humanity. The state has needed law enforcement forces in order to ensure that people continue their lives in safety and to prevent the deterioration of order, and has ensured the organisation of law enforcement forces. Law enforcement forces have a more sensitive position compared to other public institutions and organisations due to the law enforcement services they provide. So much so that law enforcement forces protect public order, rights and freedoms by ensuring security and public order. They ensure that people live their lives in safety. Law enforcement uses some powers while providing a safe environment to live in. It is known that the powers of the police are quite comprehensive. Therefore, it is important to prevent arbitrary use of authority. As it is known, institutions and organisations are subject to various audits within the scope of their work and transactions. In this context, law enforcement forces are also kept under control by certain control mechanisms both in line with the law enforcement services they provide and the powers they have. The accountability of the work and transactions carried out through these audit mechanisms is ensured. In the study, open source research has been conducted and it has been determined that an accountable law enforcement understanding has developed as a result of the legal arrangements made in recent years on internal security issues.