Otantiklik ve somatizasyon arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü
The mediating role of emotion regulation difficulties in the relationship between authenticity and somatization
  1. Tez No: 980834
  2. Yazar: PINAR KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, Duygu düzenleme güçlüğü, Otantiklik, Psikomatik semptomlar, Emotion regulation, Emotion dysregulation, Authenticity, Psychosomatic symptoms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, otantiklik ve somatizasyon arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracılık rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan, 18-65 yaş aralığındaki 514 bireyden (270 kadın, 244 erkek) oluşan bir örneklemle yürütülmüştür. Nicel araştırma deseni doğrultusunda yürütülen çalışmanın veri toplama sürecinde Otantiklik Ölçeği, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği ve Somatizasyon Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve LISREL programları aracılığıyla analiz edilmiş; doğrulayıcı faktör analizlerinin ardından yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Bulgular, otantiklik düzeyinin duygu düzenleme güçlüğünü anlamlı ve negatif yönde yordadığını, duygu düzenleme güçlüğünün ise somatizasyon düzeyini pozitif yönde yordadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, duygu düzenleme güçlüğünün otantiklik ile somatizasyon arasındaki ilişkide tam aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Bu bulgular, bireyin otantik benliğiyle uyumlu bir yaşam sürmesinin ve duygusal süreçlerini düzenleyebilme kapasitesinin yalnızca psikolojik değil, aynı zamanda bedensel sağlık açısından da koruyucu bir işleve sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the mediating role of difficulties in emotion regulation in the relationship between authenticity and somatization. The research was conducted with a sample of 514 individuals (270 women, 244 men) aged between 18 and 65, residing in various provinces of Turkey. In line with the quantitative research design, the data collection process involved the use of the Authenticity Scale, the Difficulties in Emotion Regulation Scale, and the Somatization Scale. The collected data were analyzed using SPSS and LISREL software; following confirmatory factor analyses, structural equation modeling was applied. The findings revealed that the level of authenticity significantly and negatively predicted difficulties in emotion regulation, while difficulties in emotion regulation positively predicted the level of somatization. Furthermore, it was determined that difficulties in emotion regulation fully mediated the relationship between authenticity and somatization. These findings suggest that living in alignment with one's authentic self and having the capacity to regulate emotional processes may serve a protective function not only for psychological well-being but also for physical health.