İmam Hatip Lisesine İmam Hatip Ortaokulundan mezun olarak gelen öğrenciler ile diğer öğrencilerin Arapça dersine yaklaşımı
Approach to Arabic lessons by students who graduated from Imam Hatip middle school and entered Imam Hatip high school, compared to other students
- Tez No: 980915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belagatı, Arapça Öğretim Programı, İmam Hatip Lisesi, İmam Hatip Ortaokulu, Arapça Dersi, Arabic Language and Rhetoric, Arabic Language Teaching Program, Imam Hatip High School, Imam Hatip Middle School, Arabic Lesson
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İmam Hatip Lisesinde öğrenim görmekte olan İmam Hatip Ortaokulundan ve diğer ortaokullardan gelen öğrencilerin Arapça dersine yönelik yaklaşımlarını belirlemek ve bu yaklaşımların altında yatan sebepleri ortaya çıkarmak amacıyla ele alınmıştır. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket tekniği kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Mevlana Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin 9., 10., 11. ve 12. sınıflarında öğrenim gören ve ankete gönüllü olarak katılan 343 öğrenci oluşturmaktadır. Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın giriş bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, önemi, hipotezleri ve sınırlılıklarına ilişkin genel bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde araştırmanın yöntemi açıklanmıştır. Bu kapsamda araştırmanın modeli, evren ve örneklemi, veri toplama aracı, veri toplama süreci ve veri analiz yöntemleri ile Arapça Dersine Yaklaşım Ölçeğinin geçerlilik ve güvenirlik analizi detaylı şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde; kavramsal çerçeve ışığında, İmam Hatip Liselerinde uygulanan Arapça öğretim programı alt başlıklar halinde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; anket yoluyla elde edilen verilerin analizinde ikiden fazla grup için tek yönlü ANOVA ve Tukey post hoc testi, iki grup karşılaştırmaları için bağımsız örneklem t-testi, ilişkisel analizler için ise Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Tüm analizler SPSS 22 ve AMOS 22 programlarıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular tablo haline getirilmiş ve ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Analizler öğrencilerin Arapça dersine yaklaşımlarının motivasyon, ilgi, derse ayrılan zaman, ders materyali ve öğretmen algısı gibi etmenler tarafından şekillendiğini göstermektedir. İmam Hatip Ortaokulu mezunlarının Yeterlilik ve Katkı Algısı ile toplam puanlarda diğer öğrencilere kıyasla daha yüksek performans sergilediği, motivasyonun ders yaklaşımlarında belirleyici bir rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the approaches of students attending Imam Hatip High School, who came from Imam Hatip middle schools and other middle schools, towards Arabic language classes and to reveal the underlying reasons for these approaches. The study was conducted using the survey technique, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 343 students studying in the 9th, 10th, 11th and 12th grades of Mevlana Girls Anatolian Imam Hatip High School and who participated in the survey voluntarily. In the introduction part of this study prepared as a Master's Thesis, general information about the subject of the research, the purpose, importance, hypotheses of the research, and the limitations of the research are included. In the first chapter, the method of the research is explained; in this context, the research model, universe and sample, data collection tool, data collection process and data analysis methods, as well as the validity and reliability analysis of the Arabic Lesson Approach Scale, are discussed in detail. In the second chapter, in the light of the conceptual framework, the Arabic curriculum implemented in Imam Hatip High Schools is discussed under subheadings. In the third part, one-way ANOVA and Tukey post hoc test were used for more than two groups in the analysis of the data obtained through the survey, independent sample t-test was used for two-group comparisons, and Pearson correlation coefficient was used for relational analyses. All analyses were performed using SPSS 22 and AMOS 22 programs. The findings were tabulated and evaluated in detail. The analyses show that students' approach to Arabic lessons is shaped by factors such as motivation, interest, time allocated to the lesson, lesson material, and perception of the teacher. It was determined that graduates of Imam Hatip Middle School demonstrated higher performance in terms of Competence and Contribution Perception and total scores compared to other students, and that motivation played a decisive role in their approach to the course.