Bedia Akarsu ve felsefi görüşleri
Bedia Akarsu and her philosophical views
- Tez No: 980914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ahlak Felsefesi, Varoluş Felsefesi, Bedia Akarsu, Çağdaş Felsefe, Etik Felsefe, Dil felsefesi, Kültür felsefesi, Modern felsefe, Varlık felsefesi, Moral Philosophy, Existential Philosophy, Bedia Akarsu, Contemporary Philosophy, Ethical Philosophy, Philosophy of language, Cultural philosophy, Modern philosophy, Existence philosophy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Cumhuriyet dönemi Türk felsefesi içerisinde özgün bir konuma sahip olan Bedia Akarsu'nun felsefi düşüncelerini, kuramsal katkılarını ve entelektüel etkilerini kapsamlı bir biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Akarsu'nun özellikle varoluş felsefesi, etik felsefe, dil felsefesi ve çağdaş felsefe alanlarındaki temel görüşleri üzerinde durmakta; bu alanlarda geliştirdiği teorik perspektiflerin Kant ve Hegel gibi Alman idealizminin önemli figürleriyle olan etkileşimleri çerçevesinde değerlendirilmesini sağlamaktadır. Tezde, Akarsu'nun felsefi yaklaşımının, Cumhuriyet'in modernleşme ve aydınlanma ideallerine paralel olarak şekillendiği ve bu bağlamda toplumsal sorunlara yönelik duyarlılığı ön plana çıkardığı ortaya konulmaktadır. Akarsu'nun etik anlayışında özgürlük, sorumluluk ve evrensellik kavramlarının merkezi bir rol oynadığı, ayrıca değerler eğitimi ve felsefi terminolojinin Türkçeleştirilmesi konularındaki çalışmalarıyla Türk felsefi literatürüne önemli katkılar sunduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, Akarsu'nun akademik kariyeri ve eğitim sürecinde karşılaştığı Alman felsefe geleneğinin etkileri, onun düşünsel perspektifinin oluşumunda belirleyici olmuştur. Tez, Akarsu'nun felsefi mirasını değerlendirirken, onun çağdaş felsefeye özgün yaklaşımını, felsefenin toplum ve eğitimle ilişkisini nasıl yeniden yorumladığını kapsamlı biçimde ele almaktadır. Sonuç olarak, Bedia Akarsu'nun Türk felsefesindeki yeri ve önemi detaylı bir biçimde ortaya konmakta, onun entelektüel üretimlerinin çağdaş felsefi tartışmalara sağladığı katkılar değerlendirilerek gelecek araştırmalar için bir temel oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively examine the philosophical thoughts, theoretical contributions and intellectual influences of Bedia Akarsu, who has a unique position in Turkish philosophy of the Republican period. The study focuses on Akarsu's basic views, especially in the fields of ethical philosophy, philosophy of language and contemporary philosophy; it provides an evaluation of the theoretical perspectives he developed in these areas within the framework of his interactions with important figures of German idealism such as Kant and Hegel. In the thesis, it is revealed that Akarsu's philosophical approach is shaped in parallel with the modernization and enlightenment ideals of the Republic and in this context brings sensitivity to social problems to the fore. It has been determined that the concepts of freedom, responsibility and universality play a central role in Akarsu's ethical understanding, as well as that he has made significant contributions to Turkish philosophical literature through his studies on values education and the Turkification of philosophical terminology. In addition, Akarsu's academic career and the effects of the German philosophical tradition that he encountered during his education were decisive in the formation of his intellectual perspective. While evaluating Akarsu's philosophical heritage, the thesis comprehensively discusses his original approach to contemporary philosophy, how he reinterprets the relationship of philosophy with society and education. As a result, the place and importance of Bedia Akarsu in Turkish philosophy are revealed in detail, the contributions of her intellectual productions to contemporary philosophical discussions are evaluated and a basis is created for future research.