Kırsal kesimde çalışan sınıf öğretmenlerinin stres belirtileri stres kaynakları ve bu stres kaynakları ile başa çıkma yolları
Stress symptoms, sources of stress and coping strategies of primary school teachers working in rural areas
  1. Tez No: 980921
  2. Yazar: ÖZGÜR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER SENCER ÖZSEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, kırsal, sınıf öğretmeni, Stress, rural, classroom teacher
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada kırsal kesimde görev yapan sınıf öğretmenlerinin stres kaynakları ve stres belirtileri ile bu stres kaynaklarıyla başa çıkma yollarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenolojik yaklaşım kullanılmıştır. Olgubilim deseni, bireylerin bakış açıları ve deneyimlerini temel alarak gerçekliği anlama ve açıklama amacını taşır. Araştırmanın katılımcıları amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme ile seçilmiştir. Bu araştırmada katılımcıların araştırmaya gönüllü olması ve katılımcıların kırsal alanda en az beş yıl süre ile görev yapması olmak üzere iki temel ölçüt belirlenmiştir. Araştırmaya Adana ili Tufanbeyli ilçesi kırsal bölgelerinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki ilkokullarda görev yapan toplam 15 (8 erkek, 7 kadın) sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından oluşturulan 5 açık uçlu sorudan oluşan bir yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları stres kaynakları, stres belirtileri ve stresle başa çıkma yolları olmak üzere üç ana tema altında sunulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, kırsal bölgelerde öğretmenlerin en önemli stres kaynakları velilerin ilgisizliği, ağır iş yükü, fiziki yetersizlikler ve ulaşım sorunlarıdır. Stres en çok yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı, kaygı ve sigara kullanımında artışla kendini göstermektedir. Öğretmenler bu durumla başa çıkmak için spor, sosyal-kültürel etkinlikler, aile desteği, manevi inançlar ve olumlu düşünme gibi yöntemlere başvurmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of primary school teachers working in rural schools regarding their sources of stress, stress symptoms, and coping strategies. In this research, the phenomenological approach, one of the qualitative research designs, was employed. The phenomenological design seeks to understand and explain reality based on individuals' perspectives and experiences. The participants of the study were selected through criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. Two main criteria were set: participants' voluntary involvement in the study and having worked in rural areas for at least five years. The study group consisted of 15 primary school teachers (8 male, 7 female) working in public primary schools under the Ministry of National Education in the rural areas of Tufanbeyli district, Adana province. The research data were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher, consisting of five open-ended questions. Content analysis was used to analyze the data obtained from the interviews. The findings were presented under three main themes: sources of stress, stress symptoms, and coping strategies. According to the results, the most significant sources of stress for teachers in rural areas are parental indifference, heavy workload, physical inadequacies, and transportation problems. Stress mostly manifests itself through fatigue, irritability, headaches, anxiety, and increased smoking. Teachers cope with these situations by engaging in sports, participating in socio-cultural activities, seeking family support, relying on spiritual beliefs, and adopting positive thinking.