Yerel yönetimlerde toplumsal sermaye, teori ve katılımcı pratikler
Social capital, theory and participatory practices in the local governments
  1. Tez No: 298130
  2. Yazar: MELİKE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Sermaye, Katılım, Yerel Yönetim, İhtisas Komisyonu, Kent Konseyi, Social Capital, Participation, Local Government, Specialized Commission, City Council
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Toplumun bireyleri arasındaki ilişkileri yansıtan toplumsal sermaye olgusu kamu yönetimi, ekonomi, sosyoloji gibi çeşitli bilim dallarının ilgi alanındadır. Bu çalışmada toplumsal sermayeye ilişkin teorik ve katılımcı pratikler kamu yönetimi bakış açısından yönetişim ve katılım kavramları bütününde incelenmektedir. Kamu, özel ve sivil ortaklıklara dayanan yönetişim olgusu ?birlikte yönetimi?, ?çözümde ortaklığı? ve ?aktif katılımı? vurgulamaktadır. Demokrasinin ilk basamağı olan yerel yönetimler yönetişim sürecinde halkın katılım felsefesinin temel dayanağı olarak önemsenmektedir. Devletler yerel düzeyde kamusal katılımı arttırmak için katılımcı mekanizmaların oluşturulmasına yönelik hukuki düzenlemeleri hızla yapmaktadır. Türkiye'de de katılımcı mekanizmalar olarak il özel idareleri il genel meclisleri, büyükşehir belediye meclisleri ve belediye meclislerinde ihtisas komisyonları ile belediyelerde kent konseylerinin kurulması mevzuat düzenlemelerinde hükme bağlanmıştır.Bu çalışmada temel olarak toplumsal sermayenin oluşumu ve devamlılığında yerel yönetimlerde oluşturulan ihtisas komisyonları ve kent konseylerinin rolü sorgulanmıştır. 340 deneğe uygulanan anket çalışması ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Anketler; İzmir'de İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi, İzmir Büyükşehir, Buca ve Konak Belediye meclisleri bünyesinde oluşturulan ihtisas komisyonları üyeleri, İzmir Kent Konseyi, Buca Kent Konseyi ile Konak Kent Konseyi üyeleri ve yerel halka yöneliktir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre ihtisas komisyonu üyelerinin, kent konseyi üyeleri ve yerel halka göre beşeri ve toplumsal sermaye düzeyinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun temel nedeni; ihtisas komisyonu üyelerinin üyelikleri gereği bilgi düzeylerinin yüksek olması ve aktif katılımı gerçekleştirmelerdir. Oysaki ihtisas komisyonu ve kent konseyi yapılanmalarında yerel halkın gönüllü katılımı yeterli değildir. Katılımı arttırmaya yönelik yeni stratejiler oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of social capital, reflecting relationships among individuals in a society, is in field of interest of various disciplines such as public administration, economy and sociology. In this study, theory and participatory practices relevant to social capital is examined within the scope of concepts of governance and participation by the point of view of public administration. The phenomenon of governance based on public, private and civil cooperation emphasizes ?collective management?, ?partnerships in solutions? and ?active participation?. The local governments which are the first step of democracy are considered as the fundamental basis of public participation in process of governance. To increase public participation in local level, the states have speedily made legal arrangements for establishing participatory mechanisms. In Turkey too, the law regulates that specialized commissions in provincial councils of special provincial administrations, metropolitan municipality councils and municipality councils and city councils in municipalities to be stipulated for participatory mechanisms.In this study, the role of the city council and the formation of specialized committees within local governments is questioned in the basis of the formation of social capital and its continuity. 340 people were surveyed to conduct the research. The survey was aimed to members of the Provincial Council of Izmir Special Provincial Administration, Izmir metropolitan municipality, Buca and Konak municipality councils and members of Izmir City Council, Buca City Council and Konak City Council in municipalities and the local community in İzmir. According to the result of this study, it is observed that the members of specialized commissions have higher social capital level than the members of city council and the local community. The main reason of the result is that the members of specialized commissions have high level of knowledge due to their memberships and are in active participation. Whereas, voluntary participation of local community in specialized commissions and city councils is not enough. New strategies should be developed in order to increase the level of participation.