Kariyer platosunun işten ayrılma niyeti ve kariyer çapası üzerindeki etkisi: Kadın öğretmenler üzerine bir araştırma
The effect of career plateau on turnover intention and career anchors: A study on female teachers
- Tez No: 980988
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERAY EKİN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akademik kariyer, Sessiz istifa, Sivil kariyer, Academic career, Inner resignation, Civil career
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Kadın çalışanların iş yaşamında karşılaştıkları kariyer engelleri, sadece bireysel değil, kurumsal ve toplumsal düzeyde de önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu bağlamda, kariyer platosu, işten ayrılma niyeti ve kariyer çapası gibi değişkenler, kadınların kariyer gelişimi ve işte kalıcılığı açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışma, kadın çalışanların iş yaşamında karşılaştıkları kariyer platosu olgusunun, işten ayrılma niyeti ve kariyer çapası üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüş ve veri toplama aracı olarak anket tekniği tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini, Tunceli il merkezinde görev yapan kadın öğretmenler oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan 184 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan ölçeklerin güvenilirlik analizleri sonucunda Cronbach Alpha değerleri kariyer platosu için 0,983, işten ayrılma niyeti için 0,940, ve kariyer çapası için 0,836 olarak bulunmuş, bu değerler ölçeklerin yüksek düzeyde güvenilir olduğunu göstermektedir. Ayrıca yapılan açımlayıcı faktör analizlerinde, tüm ölçeklerin yapı geçerliliği sağlanmıştır. Verilerin normalliği çarpıklık ve basıklık değerlerine göre değerlendirilmiş ve analizler için uygunluk göstermiştir. Demografik değişkenlere göre yapılan bağımsız örneklem t-testleri ve tek yönlü varyans analizleri (ANOVA) sonucunda, yaş değişkeninin hem kariyer platosu hem de kariyer çapası üzerinde anlamlı farklılıklara yol açtığı tespit edilmiştir (p<0,05). Çalışmanın ana hipotezlerini test etmek için basit doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, kariyer platosu kavramının hem işten ayrılma niyeti (B = 0,445, R² = 0,204; p = 0,000) hem de kariyer çapası (B = 0,058, R² = 0,027; p = 0,025) üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda, kariyer platosunun çalışanların kariyer algılarını ve işten ayrılma eğilimlerini etkileyen önemli bir faktör olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda kurumların, çalışanların kariyer gelişimlerini destekleyici politikalar geliştirmeleri gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The career barriers that female employees encounter in their professional lives have significant consequences not only at the individual level but also at the organizational and societal levels. In this context, variables such as career plateau, intention to leave, and career anchor are critical for women's career development and job retention. This study aims to examine the effect of the career plateau phenomenon faced by female employees in their professional lives on their intention to leave their jobs and career stagnation. The research was conducted using the correlational survey model, one of the quantitative research methods, and the survey technique was preferred as the data collection tool. The population of the research consists of female bank employees and teachers working in the central district of Tunceli. Data obtained from 184 participants reached through the convenience sampling method were analyzed using the SPSS 26.0 program. The reliability analyses of the scales used in the study yielded Cronbach Alpha values of 0.983 for career plateau, 0.940 for intention to leave, and 0.836 for career anchor, indicating that the scales are highly reliable. Furthermore, exploratory factor analyses confirmed the construct validity of all scales. The normality of the data was evaluated based on skewness and kurtosis values and was found to be suitable for analysis. Independent sample t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) conducted according to demographic variables revealed that the age variable caused significant differences in both career plateau and career anchorage (p<0.05). To test the main hypotheses of the study, simple linear regression analyses were conducted. The results revealed that career plateau has a statistically significant effect on both intention to leave (B = 0.445, R² = 0.204; p = 0.000) and career anchor (B = 0.058, R² = 0.027; p = 0.025). The research findings indicate that career plateau is an important factor affecting employees' career perceptions and turnover tendencies. Accordingly, it is recommended that organizations develop policies that support employees' career development.