Algılanan stres ve duygusal yeme arasındaki ilişkide aleksitimi ve sıkıntıya dayanmanın düzenleyici rolü
The moderating roles of alexithymia and distress tolerance on therelationship between perceived stress and emotional eating
- Tez No: 981100
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARKAN ESKİİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Duygusal yeme, Alexithymia, Emotional eating
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, algılanan stres, aleksitimi ve sıkıntıya dayanmanın duygusal yeme ile olan ilişkilerinin incelenmesi ve algılanan stres ile duygusal yeme arasındaki ilişkide aleksitimi ve sıkıntıya dayanma değişkenlerinin düzenleyici rollerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, 18-59 yaş arası 443 yetişkin birey oluşturmaktadır. Veriler; Sosyodemografik Bilgi Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Sıkıntıya Dayanma Ölçeği ve Hollanda Yeme Davranışı Anketi kullanılarak toplanmıştır. Bu tez çalışmasında; kadınların ve genç bireylerin algıladıkları stres düzeylerinin daha yüksek olduğu, gençlerin aleksitimi düzeylerinin ileri yaş bireylere kıyasla daha yüksek olduğu; algılanan stres ve aleksitiminin duygusal yeme ile pozitif yönlü anlamlı ilişkisi olduğu; sıkıntıya dayanma ile duygusal yeme arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu; aleksitiminin“duyguları tanıma güçlüğü”alt boyutunun, algılanan stres ile duygusal yeme arasındaki ilişki üzerinde negatif yönlü anlamlı bir düzenleyici etkisi olduğu; sıkıntıya dayanmanın ise bu ilişkide düzenleyici rol üstlenmediği; sıkıntıya dayanma değişkeninin ise bu ilişkide düzenleyici rol üstlenmediği bulguları edinilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış, araştırma sonuçları ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to examine the relationships of perceived stress, alexithymia, and distress tolerance with emotional eating, and to examine the moderating roles of alexithymia and distress tolerance on the relationship between perceived stress and emotional eating. The sample of the research consists of 443 adult individuals between the ages of 18 and 59. The data were collected using the Sociodemographic Information Form, the Perceived Stress Scale, the Toronto Alexithymia Scale, the Distress Tolerance Scale, and the Dutch Eating Behavior Questionnaire. In this thesis study, it was found that women and younger individuals had higher levels of perceived stress; younger individuals had higher levels of alexithymia compared to older adults as well; alexithymia and perceived stress had positive and significant relationship with emotional eating; distress tolerance had negative and significant relationship with emotional eating;“difficulty identifying feelings”subdimension of alexithymia had a significant negative moderating effect on the relationship between perceived stress and emotional eating; and distress tolerance did not play a moderating role in this relationship. Lastly, the findings of this study discussed in the lights of the literature.