Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı Dönemi (1989-1993) Türkiye-Azerbaycan ilişkileri: Cumhuriyet ve Tercüman gazetelerikarşılaştırmalı analizi
Turkish-Azerbaijani relations during Turgut Özal'sPresidency (1989–1993): A comparative analysis ofCumhuriyet and Tercüman newspapers
- Tez No: 981126
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ALBAYRAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, SSCB, Turgut Özal, Karabağ, Cumhuriyet, Tercüman, Türkiye, Azerbaijan, USSR, Turgut Özal, Karabakh, Cumhuriyet, Tercüman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı döneminde (1989-1993) Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin nasıl şekillendiğini incelemektedir. SSCB'nin dağılması ve Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte Azerbaycan, bağımsız bir devlet olmuştur. Bu jeopolitik dönüşüm, Türkiye'nin dış politika yapılanmasında da yenilikler getirmiş ve ikili ilişkiler zaman içerisinde derinlik kazanmıştır. Çalışmada dış politika söylem ve eylemleri ile medya yorumları üzerinden yapılan analizlerle iki ülke arasındaki stratejik ortaklık değerlendirilmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden karşılaştırmalı söylem ve içerik analizi kullanılarak hazırlanan eser, Türk basınında farklı perspektifleri temsil eden Cumhuriyet ve Tercüman gazetelerinde yer almış haber ve köşe yazılarının derinlemesine analizini literatüre kazandırarak ele alınan konuyu tüm boyutlarıyla ortaya koymaktadır. Araştırma sorularından yola çıkılarak varılan bulgular, mevzubahis dönemde Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik dış politikasının ideolojik bağlarla değil, daha çok bölgesel dengeler, ekonomik çıkarlar ve kültürel bağlarla şekillendiğini ortaya koymaktadır. İkili ilişkilerde medya-siyaset bağıntısına dair karşılaştırmalı bir değerlendirme sunan tez, yazılı basının ilgili süreçte gerek kara alıcıları gerekse kamuoyunu şekillendirme çabalarına da ışık tutarak literatürdeki öncüllerinden ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the evolution of the relationship between Turkey and Azerbaijan during the presidency of Turgut Özal (1989–1993). Following the dissolution of the USSR and the end of the Cold War, Azerbaijan emerged as one of the newly independent states. This geopolitical transformation brought significant changes to Turkey's foreign policy as well, making relations with Azerbaijan particularly important in time. This study evaluates the strategic partnership between the two countries through an analysis of political discourse, practices, and media representations. Using the qualitative research methods of discourse and content analysis, this study contributes to the literature by offering an in-depth analysis related news articles and columns from Cumhuriyet and Tercüman newspapers, which present two widely different perspectives. The findings reveal that Turkey's foreign policy towards Azerbaijan during Özal's term was shaped more by regional balances, economic interests, and cultural ties than by ideological motivations. Featuring a historical perspective on the mediapolitics nexus, this thesis stands out in the existing literature also for its portrayal of the media's role in shaping decision-makers and public opinion.