Turgut Özal Dönemi kültür ve turizm politikaları (1983-1993)
Culture and tourism policies in the Turgut Özal Period (1983-1993
- Tez No: 699811
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİ UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Turgut Özal, Kültür ve Turizm, Turizm Teşvik Politikaları, İnanç Turizmi, TURBAN tesisleri, Turgut Özal, Culture and Tourism, Tourism Incentive Policies, faith tourism, TURBAN plants
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
T. Özal'ın siyasete girişi 1977 yılında Milli Selamet Partisinden İzmir milletvekili adayı olması ile başlamıştır. Milli Selamet Partisinde istediği başarıyı elde edemeyen T. Özal Anavatan Partisi ile 6 Kasım 1983 tarihinde yapılan seçim sonucunda iktidara gelmiştir. ANAP'ın iktidar olması ile birlikte daha önce uygulanmaya çalışılan 24 Ocak Kararları tekrardan gündeme gelmiştir. Serbest rekabete dayalı piyasa ekonomisine geçilmesi, dış satım öncelikli sanayileşme ve devlet bürokrasisinin ekonomik hayata müdahalesinin en aza indirilmesi gibi birçok kararın yer aldığı 24 Ocak 1980 tarihli kararlar Türkiye'nin ekonomisine büyük bir ivme kazandırmaya çalışmıştır. Türkiye ekonomisinin serbest piyasa ile farklı bir sürece girmesi kültür ve turizm faaliyetlerinde de değişim ve dönüşüm sürecini başlatmıştır. Turizm Bakanlığının faaliyetleri ile birlikte yurt içi-yurt dışı turizmine, Arap ve Hac turizmine önem verilmiştir. ANAP Seçim Beyannamelerinde kültür ve turizm politikaları üzerinde ayrı ayrı durularak geliştirilmesi hedeflenmiştir. Gelişme hareketleri sadece turizm sektörü ile kalmamış aynı zamanda kültürel çalışmalar yapılarak kültürel gelişim de sağlanmıştır Özellikle bu dönemde tarih, kültür ve sanat sergileri açılmış, Milli Kültür Şûrası Bildirgesi yayınlanmış, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı açılmış, kültürel miras alanlarımız UNESCO listelerinde yer almaya başlamış, ilk özel televizyon kanalı açılmış, yasaklı sanatçıların Türkiye'ye girişine izin verilmiş, sinema ve tiyatro faaliyetlerinde artış meydana gelmiştir. Sonuç itibariyle bu çalışma da 1980'li yıllardan itibaren Turgut Özal'ın Başbakanlık (1983-1989) ve Cumhurbaşkanlık (1989-1993) yıllarında yaşanan değişimler ekseninde kültür ve turizm politikaları kapsamlı bir şekilde değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turgut Özal's entry into politics began in 1977 when he was a candidate for İzmir deputy from the National Salvation Party. T. Özal, who could not achieve the desired success in the National Salvation Party, came to power with the Motherland Party, with the election held on 6 November 1983. With ANAP's coming to power, the January 24 Decisions, which were tried to be implemented before, came to the agenda again. The decisions of January 24, 1980, which included many decisions such as the transition to a market economy based on free competition, export-based industrialization and minimizing the intervention of the public in economic life, tried to give a great impetus to Turkey's economy. The entry of the Turkish economy into a different process with the free market has also started the process of change and transformation in cultural and tourism activities. Along with the activities of the Ministry of Tourism, importance was given to domestic and international tourism, Arab and Hajj tourism. In the ANAP Election Declarations, it is aimed to develop cultural and tourism policies separately. Development movements are not only related to the tourism sector, but also cultural development is provided by cultural studies. Especially in this period, history, culture and art exhibitions were opened, the Declaration of the National Cultural Council was published, the Turkish Culture Service Foundation was opened, our cultural heritage sites began to be included in the UNESCO lists, the first private television channel was opened, banned artists were allowed to enter Turkey, cinema and theater increased in its activities. As a result, in this study, culture and tourism policies have been comprehensively evaluated in the axis of the changes experienced in Turgut Özal's Prime Ministry (1983-1989) and Presidency (1989-1993) years since the 1980s.